Avertisment!

Stimati vizitatori, dragi parinti,
va recomand sa fiti foarte atenti la informatiile pe care le cititi pe forumuri cu privire la specialisti din diferite domenii si sa incercati sa verificati informatiile respective inainte de a va forma o opinie despre acestia.

marți, 12 octombrie 2010

Cum influenteaza televizorul dezvoltarea vorbirii copiilor nostri

      Nu de putine ori m-am intrebat cat de benefica este vizionarea televizorului pentru copiii mici, aflati in primii ani de viata. Privind in spate spre copilaria mea, imi dau seama ca generatia mea nu a beneficiat de asemenea mijloace interactive. Eram copiii care ieseau in curtea blocului, zilnic la joaca, pe care mamele ii strigau sa se intoarca in casa atunci cand soarele apunea. 
        Lucrurile s-au schimbat intre timp. Ceea ce nu se va schimba niciodata este faptul ca intotdeauna parintii vor incerca sa daruiasca tot ce e mai bun propriilor copii. Din pacate, societatea actuala ne obliga uneori si la sacrificii, ne obliga sa ne desprindem de copilul nostru mic, pentru a ne intoarce la serviciu, pentru a castiga suficient pentru a-i oferi lui o viata decenta. M-am intalnit cu parinti care mi-au spus ca au fost nevoiti sa apeleze la ajutorul bonelor pentru a face fata, iar acestea au stricat mult in educatia copilului, "uitand" de el la televizor pentru ca acolo statea cuminte. Sunt cazuri punctuale, desigur, in care situatia aceasta, prelungita in timp, a influentat mult comportamentul ulterior al copilului.
       Ceea ce este mai tulburator este faptul ca studiile arata ca mentinerea copilului in mediul comunicarii video poate fi comparata cu intrarea intr-o stare semi-hipnotica, in care activitatea corticala este considerabil inhibata, mai ales la nivelul emisferei stangi, care se ocupa de organizarea, analiza si judecata datelor primite. De asemenea, se pare ca prin vizionarea la TV cel care este vatamat este cortexul prefrontal, care integreaza gandurile, emotiile, motivatiile. La nivelul lui se realizeaza constientizarea optiunilor, consecintelor, perspectivelor oricarei actiuni, practic a oricarui fapt cu care ne confruntam. Unii autori sunt si mai drastici decat atat, afirmand ca televizorul "amputeaza" imaginatia, dar si vorbirea. Fenomenul e similar situatiei in care o functie, ne mai fiind folosita, slabeste, la fel ca un muschi nefolosit. 
          Dependenta de televizor este si ea un fenomen ce poate aparea in acest context. Am intalnit la sectia de neuropsihiatrie infantila a unui spital renumit din Bucuresti un copil de nici 2 ani considerat cu note autiste, dobandite in urma vizionarii TV nesupravegheate de catre adult. 
         Evident, subiectul nu trebuie dus la extrem. Vizionarea TV este utila pentru stimularea vorbirii copilului, dar nu in orice conditii. Important este ce si cat urmareste copilul dvs. Astazi desenele animate trebuie selectate cu mare grija. In cazul lor, ne putem lovi de traduceri neadecvate si de foarte multe modele de agresivitate verbala si fizica. Uneori, televiziunea promoveaza chiar reclame in care vorbeste un copil "rarait" sau unul "sasait" si care par foarte simpatice, la prima vedere, dar care nu fac decat sa ofere un model verbal incorect pentru copii nostri care se afla la varsta optima de dezvoltare a limbajului.
          Acordati mare atentie modului in care copiii dvs isi petrec timpul!

      Iata cateva informatii pe aceasta tema la emisiunea "Ce se intampla, doctore?", in cadrul careia am participat prin scurte interventii:





Lavinia Achim (Neacșu)
logoped
lavinia.achim86@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu