Avertisment!

Stimati vizitatori, dragi parinti,
va recomand sa fiti foarte atenti la informatiile pe care le cititi pe forumuri cu privire la specialisti din diferite domenii si sa incercati sa verificati informatiile respective inainte de a va forma o opinie despre acestia.

marți, 16 noiembrie 2010

Balbaiala - informatii de baza

  • Cat de multi oameni se balbaie?
    Studiile arata ca aproximativ 1%din populatia larga se balbaie. Procentul celor care s-au balbait, cel putin o data in viata, este de 5%.   

  •  Ce fel de oameni se balbaie?
    In cazul copiilor mai mari si al adultilor, se balbaie mai mult barbatii decat femeile. Raportul este de 4:1. In cazul copiilor mici, raportul este aproximativ 2:1, fapt care sugereaza ca in cazul fetelor dificultatile sunt depasite mai usor. Cei care se balbaie nu sunt cu nimic diferiti comparativ cu ceilalti oameni, din punct de vedere intelectual, emotional etc.
    Exista numeroase personalitati care se balbaie sau s-au balbait in trecut, fapt care indica multitudinea de profesii pe care le pot avea cei care se balbaie. Dintre acestea, se numara: 
      - sefi de guvern sau de stat: Winston Churchill, King George VI, imparatul Claudius;
     - actori: Marilyn Monroe, James Earl Jones, Rowan Atkinson, Bruce Willis, Julia Roberts, Hugh Grant;
      - cantareti: "Scatman", Gareth Gates, Carly Simon;
      - prezentatori: Martyn Lewis, Nicholas Parsons;
      - scriitori: Lewis Carroll, Margaret Drabble;
      - oameni de stiinta: Steven Hawking, Charles Darwin;
      - sportivi: Tiger Woods;
      - compozitori: Andrew Lloyd Webber.
  • Cand debuteaza balbaiala?
    In copilarie, vorbirea mai putin fluenta poate fi luata ca etapa in dezvoltarea limbajului copilului. Din dorinta de a emite cat mai corect cuvintele, copiii pot repeta anumite silabe ale acestora de 1-3 ori. Pana la varsta de 4-5 ani, acest lucru poate fi considerat normal, iar balbaiala este considerata de natura fiziologica. Dupa aceasta varsta, ea capata importanta logopedica. La copii, balbaiala in sine incepe frecvent intre 2 si 5 ani. Exista tendinta ca acesti copii sa depaseasca aceste dificultati in mod spontan. 
    Exista putine cazuri in care ea sa apara in adolescenta. In cazul adultiilor, balbaiala poate surveni ca urmare unor probleme neurologice, a unui atac cerebral sau a unor rani la cap. Uneori, balbaiala se datoreaza unor evenimente traumatice sau a unor perioade foarte stresante.  
  •  Balbaiala e ereditara?
    Ereditatea nu poate fi invocata, decat in anumite cazuri in care, intr-adevar, balbaiala apare la generatii succesive. 
  • Care sunt cauzele aparitiei balbaielii?
    Un raspuns scurt ar fi acela ca inca ele nu sunt cunoscute cu exactitate. Unele studii sustin ca ar exista diferente in ceea ce priveste activitatea cerebrala la persoanele care se balbaie, comparativ cu cele care nu se balbaie. 
  • Factori care deseori pot reduce balbaiala:
- vorbirea intr-un mod alterat; aceasta implica si folosirea unui accent sau a unei voci diferite, vorbirea mai lenta, vorbirea in soapta, vorbirea monotona; unele persoane sustin chiar ca in timp ce interpreteaza un rol pe scena, nu se mai balbaie;
- vorbirea in acelasi timp cu o alta persoana sau cu alte persoane;
- citirea - in cazul unor persoane (poate pentru ca in aceasta situatie, cuvintele sunt la indemana, ele nemaitrebuind cautate in minte);
- citirea aceluiasi pasaj de mai multe ori (este uneori denumita "efectul de adaptare");
- vorbitul cu copii mici sau cu animale;
- cantatul (se intalnesc foarte putini adulti care sa se balbaie in timp ce canta; cantatul presupune vibrarea continua a corzilor vocale, respiratie controlata, precum si implicarea unei parti diferite a creierului);
- vorbitul cand sunteti singuri sau cand va simtiti relaxati;
- apelul la factori care distrag atentia de la discurs, cum ar fi lovitul cu pixul pe masa in timp ce vorbesc; acest gest ii face sa nu se gandeasca la discursul lor, fapt care pare ca ar reduce pe moment balbaiala.
  • Factori care deseori agraveaza balbaiala: 
- vorbitul la telefon;
- vorbitul in fata unui grup de persoane, mai ales in situatiile in care vorbitorul nu le cunoaste;
- solicitarea de a furniza informatii specifice, precum nume, adresa, data nasterii;
- conversatia cu figuri autoritare;
- cititul - pentru anumite persoane;
- situatiile stresante (spre exemplu, interviurile);
- alcoolul - in cazul unora, reduce balbaiala, pentru ca ii relaxeaza; in alte cazuri, o agraveaza, el influentand controlul asupra discursului;
- emotiile crescute (spre exemplu, anxietatea).

         * informatiile din acest articol au fost confruntate si cu studii europene din domeniu (Turnbull & Stewart, 2010).


Lavinia Achim (Neacșu)
logoped
lavinia.achim86@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu