Avertisment!

Stimati vizitatori, dragi parinti,
va recomand sa fiti foarte atenti la informatiile pe care le cititi pe forumuri cu privire la specialisti din diferite domenii si sa incercati sa verificati informatiile respective inainte de a va forma o opinie despre acestia.

miercuri, 15 iunie 2011

Tulburari de limbaj la adulti...

      Cu toate ca majoritatea celor care vin la logoped sunt parinti cu copii cu diferite dificultati de limbaj sau de vorbire, acest lucru nu inseamna ca nu exista si adulti care sa intampine asemenea dificultati. De multe ori, printre adultii cu tulburari de limbaj exista prejudecata ca la varsta lor nu se mai poate vorbi de corectare. Este important sa stiti ca majoritatea tulburarilor de limbaj pot fi corectate la orice varsta, chiar daca exista anumite caracteristici specifice corectarii, influentate de varsta persoanei cu care se lucreaza.

      In cazul adultilor, cele mai frecvente tulburari de limbaj si de vorbire sunt: 

1. Tulburari de pronuntie: - in general, in randul adultilor intalnim dislalii monomorfe, adica tulburari de pronuntie in care este afectat un singur sunet sau o singura grupa de sunete asemanatoare (cel mai frecvent, sunetul "R", caz  in care vorbim despre rotacism; pe locul al doilea se afla sunetul "S" sau sunete din grupa lui "S" - sunetele siflante - caz in care vorbim despre sigmatism); de obicei, aceste dislalii monomorfe s-au mentinut in timp, avand la baza dislalii polimorfe, adica mai multe sunete diferite afectate, dintre care unele s-au mai corectat de-a lungul timpului; acesti adulti au fost in urma cu ani de zile copii cu dislalii polimorfe, dar care nu au fost dusi la logoped.

2. Tulburari de ritm si fluenta: - in aceasta categorie intra balbaiala, logonevroza, tahilalia, bradilalia, tumultus sermonis, tulburari coreice, aftongia; in cazul adultilor, balbaiala isi are de cele mai multe ori originea in copilarie, ca urmare a unor evenimente intens traite in plan emotional sau a unor traume; la varsta adulta, balbaiala poate surveni si ca urmare a unor probleme neurologice, a unui atac cerebral sau a unor rani la cap. 

3. Tulburari de scris-citit: in aceasta categorie amintim alexia si agrafia (in cazul adultilor nescolarizati), respectiv dislexia si/sau disgrafia (ca urmare a unor dificultati intampinate la varsta scolaritatii, la nivelul insusirii deprinderilor de scris-citit; daca nu se intervine logopedic la varsta copilariei, dificultatile persista la varsta adulta). Cauzele acestor tulburari pot fi: tulburari ale motricitatii si psihomotricitatii, o maniera nepotrivita de insusire a abilitatilor de scris-citit, in clasele I si a II-a (metode inadecvate de predare, relatie defectuoasa intre copil si invatator), inteligenta scazuta, diferite tulburari senzoriale (de exemplu, o deficienta vizuala - ambliopie), existenta altor tulburari de vorbire (de exemplu, de pronuntie) care se transpun, la varsta scolarizarii, in scris-citit.

4. Tulburari de vocefonastenii, disfonii, afonii; acestea pot aparea ca urmare a unor cauze variate: afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, afectiuni psihomotrice, diferite sindroame in care tulburarea de voce este simptom, afectiuni ale organelor implicate in vorbire sau ale aparatului respirator, deficiente auditive.

5. Tulburari polimorfe ale limbajului: afazia - in functie de tipul afaziei (determinat in legatura cu specificul leziunilor cerebrale), pacientul afazic poate intampina dificultati in exprimarea orala sau scrisa si/sau in intelegerea semnificatiei cuvintelor. Printre cele mai frecvente cauze mentionam: accidente vasculare cerebrale, infarct sau traumatisme cerebrale, tumori cerebrale, infecţii diverse (encefalita herpetică) care pot determina apariţia ei şi la copil. Modul in care se deruleaza in timp terapia logopedica in cazul adultilor cu afazie depinde de gradul leziunilor, dar si de frecventa sedintelor si de implicarea familiei in procesul corectarii.


Lavinia Achim (Neacșu)
logoped 
lavinia.achim86@gmail.com

216 comentarii:

  1. Buna ziua, am si eu o intrebare.Sotul meu cand este obosit se balbaie putin si scapa cuvintele iar uneori nu il inteleg.Ma-ti putea indruma sa fac ceva in privinta aceasta?
    multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde foarte mult de cand a aparut acest fenomen, cat de frecvent se manifesta, cat de deranjant este pentru sotul dvs. si cum ii influenteaza comunicarea cu ceilalti. Daca se balbaie doar putin si fondul este exclusiv cel al oboselii, puteti incerca niste exercitii de relaxare si unele de educare a respiratiei, in momentele foarte tensionate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, am si eu o intrebare.fratele meu in urma unei aneurisme operat la bucuresti pe 5iulie 2011 dupa 3 zile na mai reusit sa vorbeasca acum spune cate un cuvant pe care nu il mai repeta e ceva spontan ce puteti sa -mi recomandati si ce sparante are de vindecare .Multimesc anticipat SILVIA

    RăspundețiȘtergere
  4. In cazul pe care mi-l descrieti, e foarte important ce v-a spus medicul neurolog. Exista situatii in care anevrismele pot duce la accidente vasculare cerebrale, iar acestea sa se soldeze cu afazii, adica pacientul sa-si piarda capacitatea de a vorbi spontan. Acest lucru se poate trata, prin sedinte de logopedie, insa gradul de recuperare depinde foarte mult de zonele din creier care au fost lezate. Tocmai de aceea va sugerez sa vorbiti cu medicul neurolog, sa va spuna mai multe despre posibilitatea de a-si recapata vorbirea, despre ce sanse sunt, in functie de zonele din creier afectate in cazul fratelui dvs.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,

    Nu stiu in ce masura problema mea are legatura cu articolul de mai sus dar am si eu o problema in ceea ce priveste vorbitul.
    De 1 luna mi se intampla sa nu mai asociez corect cuvintele in propozitii, adica in loc sa spun un lucru spun altceva total diferit de ce vreau sa spun de fapt.
    Mentionez ca am nascut, am un baietel de 6luni, in primele 2 luni nu am dormit deloc,avand probleme cu colicii, acum dorm foarte putin noaptea fiindca ii dau dintisorii , sunt obosita si nervoasa mai tot timpul.
    Va rog sa imi spuneti daca este o problmea si cui as putea sa ma adresez pentru rezolvarea ei.
    Va multumesc foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna...ma confrunt cu aceeasi problema...am nascut de 10 luni si tind sa vorbesc prea repede incat rastalmaesc cuvintele.si ma bâlbâi cand vreau sa ma corectez...primele luni cu bebe au fost bune, fara colici si destul.de odihnitoare, dar de la 5 luni dorm cate 2-3 ore pe noapte...fie papa in somn fie dintii...ideea este ca dorm cu ea in pat si clar nu ma odihnesc deloc...incep munca in 3 saptamni si lucrez la ghiseu ...casier...am de a face cu sute de oameni pe zi si sincer ma cam.sperie balbaiala asta. Vroiam sa intreb daca totul a revenit la normal. Sa die oboseala motivul? Inca n.as merge la un neurolog... Multumesc

      Ștergere
  6. Avand in vedere contextul cu care va confruntati, e posibil ca dificultatile pe care le intampinati sa apara pe fondul oboselii. Din cate inteleg, practic nu va gasiti cuvintele potrivite si faceti asocieri gresite de cuvinte in propozitii. Depinde foarte mult cat de frecvent vi se intampla acest lucru. Puteti sa urmariti fenomenul in timp, sa vedeti daca apar modificari (adica daca manifestarile se accentueaza). In cazul in care ele vor persista mai mult timp, chiar si in momentul in care va veti considera odihnita, va recomand sa consultati un doctor neurolog.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara, am 21 de ani, ma confrunt cu o tulburare de vorbire care persista si tot persista de cativa ani buni incoace. Ca sa va explic: e vorba de momentele spontane, dar si de momentele cand convorbirea cu interlocutorul contine multe fraze prelungite, sau in momentele tensionante. Trebuie sa ma concentrez foarte bine si repet de foarte multe ori in gand ce urmeaza sa spun ca sa fiu sigur ca fraza respectiva va putea fi pronuntata corect .Am avut un accident la cap in copilarie, dar pe externare scrie ca totul este inregula. Ce mi-ati recomanda?

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt foarte multe aspecte de luat in calcul in ceea ce va priveste. E important de stiut daca aceste tulburari au aparut dupa acel accident din copilarie (adica daca pana atunci vorbeati normal). Din ceea ce m-ati scris, e destul de dificil sa-mi dau seama exact ce tulburare aveti, cu atat mai dificil a pune un diagnostic. Imi puteti da mai multe detalii? Repetati anumite cuvinte sau parti din cuvinte / vorbiti prea repede? Sau aveti dificultati in a pronunta anumite sunete? Avand in vedere faptul ca intampinati aceste dificultati in momente tensionate, ar putea fi vorba despre o tulburare de ritm si fluenta, dar mi-ati descris destul de vag simptomatica pentru a va da un raspuns exact. Pentru un diagnostic cert, va recomand o evaluare logopedica.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce pot sa va spun mai exact este ca daca ma concentrez si vorbesc rar nu am nicio problema, dar si atunci dupa o anumita perioada uit ca trebuie sa raman concentrat, probabil si din cauza prea multor idei avute in cap si practic revine tulburarea.Pe langa asta in momentele tensionate apare din nou. Dar am impresia ca uneori ma si grabesc inutil, ma simt repezit.Eu sunt din Arad, credeti ca am putea avea o intalnire?

    RăspundețiȘtergere
  10. Inca o data, ceea ce imi descrieti pare a fi o tulburare de ritm si fluenta a vorbirii. Eu profesez in Bucuresti, motiv pentru care nu va sunt la indemana pentru evaluarea logopedica pe care v-o recomand. Cu toate acestea, va sugerez sa mergeti la un logoped in Arad. Cautand pe internet, veti vedea ca gasiti informatii si date de contact ale unor logopezi din orasul dvs. Va doresc toate cele bune si sper sa reusiti sa va depasiti dificultatile!

    RăspundețiȘtergere
  11. Va multumesc pentru amabilitate.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua.Am si eu o problema la care nu ii gasesc rezolvarea,de o luna observ ca am tulburari de limbaj nu stiu din ce cauza,teama/emotii.acestea fiind balbaielii mai cu multe litere,uneori cand vreau sa vorbesc primul cuvand care il zic ma balbaii dupa care imi dau drumul.eu de obicei vorbesc normal insa sunt aceste momente de blocaj si teama in mine,pt ca uneorii vreau sa zic ceva si nu mai spun pt ca stiu ca se poate intampla a ma balbaii.este si o stare de agitatie din acesta cauza.si nu stiu unde pot apela,la un medic neurolog,pshiolog sau chiar la logopedie.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi important daca ati reusi sa asociati debutul acestor manifestari cu un anumit eveniment petrecut in viata dvs., un eveniment puternic incarcat emotional pe care sa-l fi trait in urma cu o luna. Va spun acest lucru deoarece de obicei balbaiala apare pe acest fond emotional. Teama si starea de agitatie pe care o aveti in prezent se datoreaza faptului ca ati constientizat acele momente de balbaiala si va e frica de posibilitatea ca ele sa tot apara in vorbirea dvs.

      Ștergere
    2. Buna ziua , si eu am aceeasi problema . Am 20 de ani si de cateva luni am inceput sa ma balbai si imi e teama sa mai vorbesc . In urma cu cateva luni am fost amenintata cu moartea si m-am speriat foarte tare ,banuiesc ca acesta este motivul. Intrebarea mea este :la cine pot apela ?neurolog,psiholog? . Si de multe ori cand incep sa vorbesc vad ca nu mai am voce sau sunt ragusita ,si nu sunt racita -mi se poate intampla si de cateva ori pe zi sau sunt zile in care sunt bine-.

      Ștergere
    3. Buna seara! Va recomand sa vedeti un psiholog. Tocmai pentru ca ati identificat momentul declansator al manifestarilor dvs., cred ca ele au un substrat emotional.

      Ștergere
  13. mi-e foarte greu sa ma exprim in alta limba, cunosc engleza si spaniola. pot sa citesc, sa scriu, inteleg ce mi se spune, dar nu pot sa vb fluent. imi e greu sa gasesc cuvintele. am nevoie de exercitiu sau e altceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca aceste dificultati apar doar in cazul limbilor straine, si nu se manifesta si la nivelul limbii materne, este posibil sa nu fie o problema logopedica, ci mai degraba sa tina de exersarea limbii respective. Atunci cand o limba este exersata cu constanta, adica se vorbeste zilnic, aceste dificultati de exprimare dispar. In cazul in care ea e vorbita doar din cand in cand, este firesc mai apara astfel de situatii in care cauti cuvintele cele mai potrivite pe care le cunosti in limba respectiva pentru a exprima ceea ce doresti.

      Ștergere
  14. Buna ziua ,27 de ani si cam de o luna si ceva am inceput sa am unele dificultati de ritm si fluenta a vorbirii( mai acentuate cand voresc repde),mentionez ca de aproape trei luni nu am consumat carne si de doua luni nu am mai consumat nici lactate,va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general, tulburarile de ritm si fluenta nu prea pot fi asociate cu produsele alimentare pe care le consumam. Asa cum mentionam si in alte situatii, ele apar cu predilectie pe fondul unor stari emotionale mai intense, sau pe fond de stres accentuat. Puteti lega momentul debutului de astfel de stari? Mi-ar fi util sa-mi spuneti si cum se manifesta aceste tulburari de ritm si fluenta in cazul dvs.

      Ștergere
  15. Buna ziua, am 25 de ani si de 3-4 ani am inceput sa am dificultati in ritm si fluenta in vorbire, probleme de exprimare, pierderea ideilor pe parcursul frazelor pe care incerc sa le dezvolt. Problema cea mai grava e ca incepe sa ma afecteze din ce in ce mai mult cu trecerea timpului. Mentionez ca in copilarie sau recent nu am avut nici un traumatism la cap, nimic care sa explice aceste manifestari. Precizez ca sunt o persoana emotiva.M-ati ajuta enorm cu un sfat. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul ca sunteti o persoana emotiva tine de temperamentul dvs., prin urmare emotivitatea este o caracteristica constanta a dvs. Este posibil ca pe fondul unor stari emotionale mai intense decat de obicei, sa apara astfel de tulburari de ritm si fluenta. Totusi, conteaza daca ele s-au intensificat de-a lungul celor 3-4 ani care au trecut de la debutul lor sau daca s-au manifestat constant, la fel de intens. Cat de des apar aceste dificultati si daca le puteti asocia cu anumite situatii specifice (de exemplu, vorbitul la telefon, contactul social cu persoane noi, etc)? Pentru un diagnostic cert, va recomand o evaluare logopedica, iar daca manifestarile se mentin sau se intensifica, un consult neurologic.

      Ștergere
  16. Am si eu o problema cu un frate si va rog sa ma sfatuiti!
    Are 17 ani si are o problema de mic, mama zice ca s-a speriat de cainele din curte care ia iesit in fata si a sarit pe el sa se joace.Este un copil normal insa prea emotiv,iar cand e emotiv se balbaie atat de tare ca uneori nu mai poate pronunta cuvintele vorbeste fara sa scoata sunete, mimeaza doar din gura; dupa putin timp dupa ce se linisteste si face o pauza vorbeste normal. De regula cu persoanele straine, profesori mai ales cand trebuie sa fie ascultat e cumplit; pierde emorm pe seama asta pentru ca da impresia de nepregatit in fond se simte si marginalizat.
    Va rog sa ma indrumati ca e adolescent si e cumplit are viata in fata, examenne de sustinut si e un copil bun cu potential.Macar sa stiu unde si cui sa ma adresez pentru un diagnostic si tratament eficient.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum probabil ati citit, balbaiala in general se asociaza cu anumite momente sau evenimente puternic incarcate emotional. In majoritatea cazurilor, cauza balbaielii cam asta e. In cazul fratelui dvs., e bine ca ati depistat momentul care ar fi putut sa genereze balbaiala. Cred ca interventia cea mai eficienta e, din punctul meu de vedere, nu doar logopedica, ci si psihoterapeutica. Asta pentru rezultate optime. In terapia logopedica, in cazurile de balbaiala, noi facem multe exercitii foarte utile pentru reglarea respiratiei, a ritmului vorbirii, exercitii de intonatie, de accent, insa pentru aspectele emotionale as recomanda si un psihoterapeut.

      Ștergere
  17. Buna ziua, am terminat liceul acum 5 ani, si treptat am inceput sa am probleme de a imi gasi cuvintele sau pronuntarea lor cand vorbesc cu cineva chiar daca in minte stiu ce vreau sa spun, deobicei ajung sa spun doar prima parte a unei fraze si apoi sa am probleme cu restul frazei, vreau sa mentionez ca, chiar daca am pe fiecare zi contact cu persoane deobicei sunt de scurta durata, iar in ultimii 3 ani am stat numai pe siteuri, forumuri, youtube dar tot ce striga engleza, nici la tv nu m-am mai uitat. Cred ca pe zi vorbesc cam 1000 de cuvinte. Iar la cat de des se intampla? probabil in proportie 10-15% din numarul total de fraze poate mai mare proportia pe la 40% daca ma grabesc. Si nu stiu care e problema, eu tot am crezut ca poate din cauza ca exersez foarte putin limba(vorbitul, ca de inteles, scris, citit nu am avut probleme), sunt mai putin expus catre limba romana decat limba engleza, si intr-un final am ajuns pe niciuna sa nu o stiu la perfectie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din tot ce ascult pe fiecare zi, 80-90% e in limba engleza.

      Ștergere
    2. Da, este posibil ca dupa exersarea mai putina a limbii sa apara anumite dificultati in a va gasi cuvintele atunci cand vreti sa comunicati, dar ele ar trebui sa dispara odata ce va reobisnuiti cu actul comunicarii verbale orale. Mi-ar fi util sa-mi spuneti cand au inceput aceste manifestari (cam la cat timp dupa ce ati inceput sa petreceti mai mult timp pe calcultator) si daca ele au devenit mai frecvente sau au fost mai putin frecvente in anumite perioade, sau daca au avut o frecventa constanta. Acesta e singurul fenomen pe care l-ati observat, faptul ca intampinati dificultati in a finaliza frazele sau si intampinati aceleasi dificultati si in initierea frazelor?

      Ștergere
    3. Internetul il folosesc de vreo 8 ani, problemele de vorbit au inceput acum 3-4 ani la un 1-2 ani dupa ce am terminat liceul. In principal cred ca am dificultati de exprimare, nu pot sa va zic sigur daca sunt si la initierea frazelor am probleme, deoarece e posibil sa nu am dreptate in legatura cu asta sau pur si simplu nu imi dau seama, se intampla destul de rar problemele astea de vorbit si nu am stat sa analizez toata problema. Totusi simt problema, deoarece gandesc una si se aude corect in cap, dar cand vreau sa o zic nu iese cum trebuie sa iasa.

      Ștergere
    4. Din cate imi spuneti, nu par a fi manifestari specifice balbaielii, ci mai degraba dificultati in a exprima verbal idei, datorate probabil neutilizarii prea frecvente a limbii romane. Puteti incerca sa faceti exercitii simple de exprimare prin conversatii pe care sa le aveti cu alte persoane (la telefon, fata in fata), pentru a va redobandi usurinta exprimarii verbale. Incercati sa mariti frecventa si durata acestor conversatii. Daca observati ca fenomenele se agraveaza, se manifesta mai intens sau mai frecvent decat in momentul de fata, va recomand totusi o evaluare logopedica pentru a afla daca este sau nu vorba de un diagnostic logopedic.

      Ștergere
    5. Multumesc, cred ca trebuie sa mai pun mana pe o carte de romana plus carti in general, sa ne mai imbogatim si vocabularul, si da, "practice makes perfect", o sa incerc sa fiu mai "vocal" sa vad daca se imbunatateste situatia.

      Ștergere
  18. Buna ziua,
    Am si eu o rugaminte. Exista cursuri pe Cd/DVD pentru reinvatarea vorbirii? sau imi puteti recomanda alta metoda?

    Mai exact: Persona de 60 de ani a suferit un AVC..in urma caruia a ramas si cu "Tulburari polimorfe ale limbajului" Precizez ca exista logoped, exista familie suport...doar ca ritmul in care se recupereaza este destul de lent: dupa 7 luni reuseste sa pronunte din proprie initiativa 2-3 cuvinte, in schimb poate repeta dupa cineva orice cuvant i se zice ...pe moment. Singura nu.

    Credeti ca ar ajuta cateva lectii suplimentare pe un CD...?Caut asemena cursuri..dar nu gasesc.

    Multumesc anticipat,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu stiu sa existe la noi in tara cel putin, asemenea CD-uri. Presupun, din cate imi spuneti, ca diagnosticul logopedic e acela de afazie (este o tulburare din categoria tulburarilor polimorfe ale limbajului). Asa cum probabil stiti, ritmul de recuperare depinde foarte mult de leziunea care s-a produs la nivelul creierului si el poate fi intr-o oarecare masura prognosticat de medicul neurolog. Acesta stie exact ce zone ale creierului au fost lezate si cam cat ar putea dura recuperarea functiilor limbajului. Desigur, nici medicul neurolog nu va poate da un raspuns precis, deoarece pacientii sunt diferiti, au ritmuri diferite de asimilare si de recuperare si reactioneaza diferit la nivelul terapiei logopedice. In schimb, cu cat se lucreaza mai mult cu logopedul si cu cat familia se implica mai mult, cu atat rezultatele se observa mai rapid. Persoana trebuie stimulata verbal continuu pentru a-si imbunatati vorbirea spontana (adica cuvintele spuse din proprie initiativa despre care vorbeati dvs.). Trebuie sa i se solicite cat mai des sa denumeasca obiecte uzuale, apoi actiuni etc. Din experienta mea, pacientii cu afazie raspund bine la terapia logopedica asistata pe calculator. Astfel, puteti discuta cu logopedul dvs. daca ar putea sa realizeze niste materiale pe calculator (in Powerpoint, fise in Word etc.) pe care sa puteti exersa si dvs. in timpul in care stati cu pacientul. Cred ca vi s-a spus, terapia logopedica e un proces ce dureaza in asemenea cazuri (cel putin 1-2 ani), astfel ca trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa sustineti si incurajati cat mai mult pacienta. Va doresc mult succes in terapie si rezultate care sa va multumeasca!

      Ștergere
  19. Buna ziua,
    In toamna anului trecut am alunecat pe gresia din baie si cazand m-am lovit la cap, la tampla dreapta. Vazand ca se umfla m-am dus la urgenta unde dupa ce mi s-a facut o analiza la CT si un consult la neurologie mi-au spus ca nu exista niciun traumatism cranian. De altfel nici nu aveam vreun alt simptom de acest gen, ca ameteala, varsaturi, tulburari de vedere, etc. De vreo 2-3 luni, dupa ce am depasit o perioada de stres intens intelectual (niste examene grele combinate si cu un serviciu solicitant de asemenea intelectual)am inceput sa observ ca uneori, in ultimul timp destul de consecvent (de cateva ori pe zi), nu mai asociez corect cuvintele in propozitii, in loc sa spun un lucru spun altceva total diferit de ce vreau sa spun, asa ca ma opresc, fac o pauza si rostesc imediat cuvantul potrivit. De asemenea, de multe ori, in timpul unei fraze ma opresc si reiau unul dintre cuvinte inainte de a termina cu bine fraza respectiva. Nu inteleg ce a putut declansa aceste manifestari si de aceea as dori sa va intreb daca dumneavoastra credeti ca au legatura cu acea cazatura din toamna trecuta sau sunt doar un efect al puternicei surmenari intelectuale pe care am depasit-o. Ce imi recomandati sa fac?
    Cu stima,
    Liviu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod normal, daca dupa cazatura respectiva, la controlul efectuat, doctorul neurolog v-a spus ca nu sunt traumatisme, ar insemna ca fenomenul pe care l-ati observat in ultima perioada nu a aparut ca urmare a accidentului respectiv. Totusi, e important sa urmariti evolutia fenomenului, daca manifestarile erau mai putine la inceput si s-au intensificat apoi, daca se vor intensifica si mai mult in perioada urmatoare. E posibil ca ele sa fi aparut pe fond de stres si oboseala, insa daca ele persista si atunci cand considerati ca sunteti odihnit si daca ele se intensifica in timp si se manifesta tot mai des, va recomand inca un control neurologic.

      Ștergere
  20. Buna ziua. Mama mea are 60 de ani. Sambata s-a enervat foarte tare si a apucat-o o durere de cap foarte puternica pe partea stanga, din cand in cand cu amorteli/paralizie pe partea stanga. Am dus-o la urgente si i-a facut o tomografie. Pana sa ajungem la spital am observat ca delira si avea probleme de vorbire. Dupa rezultatul de la Tomografie a fost trimisa cu salvarea la un spital de psihiatrie. Doctorul spune ca are o depresie. A doua zi dimineata am vorbit cu ea si spune ca nu o doare nimic dar a ramas cu probleme grave de vorbire. Nu poate sa vorbeasca. Imi spune ca vrea sa zica ceva dar cand vrea sa zica nu reuseste sa zica toate cuvintele si majoritatea cuvintelor pe care reuseste sa le zica nu le pronunta clar. Eu o inteleg foarte greu.
    Puteti sa imi dati un sfat? Noi suntem in provincie. Sa o ducem in Bucuresti la un alt spital (si daca da, unde)? Daca este depresie are sanse sa isi revina cu vorbirea? Nu stiu ce sa fac, la ce sa ma astept.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Durerea de cap este unul dintre simptomele fizice frecvent intalnite la persoane cu depresie, dar apare insotita si de alte simptome care pot fi la randul lor fizice sau emotionale si pe care e destul de greu sa nu le observi, in cazul in care cineva apropiat are depresie. Eu nu am intalnit cazuri de persoane adulte care sa aiba tulburari de vorbire pe fond depresiv. Ce fel de dificultati intampina mama dvs. in planul vorbirii? Nu poate articula cuvintele? Cred ca cel mai bine ar fi sa verificati diagnosticul. Ce v-a spus medicul neurolog? V-a trimis la psihiatrie si atat? Daca va puteti deplasa pana in Bucuresti, va recomand Spitalul Bagdasar din zona Berceni. Acesta e specializat pe neurochirurgie.

      Ștergere
    2. doctorul a spus ca la tomografie nu a reiesit ca ar fi vreun accident vascular cerebral. a zis ca e depresie si pentru confirmare a trimis-o la spitalul de psihiatrie. doctorii de acolo au zis la fel - depresie. ieri au si externat-o. i-au dat o reteta pentru depresie.
      astazi vorbeste mai bine totusi. pronunta cuvintele mai rar decat ar fi normal si cam balbaite dar se intelege destul de bine ce spune, doar ca mai are niste dificultati la pronuntia unor anumite sunete din interiorul cuvantului. sper sa isi revina.
      maine ne vom duce la spitalul Bagdasar si sper sa ne clarifice ce s-a intamplat cu ea si ce trebuie sa facem in continuare.
      va multumesc foarte mult pentru ajutor.

      Ștergere
    3. Faptul ca s-a ameliorat vorbirea e semn bun, dar e foarte bine ca mergeti maine, poate vi se ofera mai multe informatii. Va doresc multa sanatate.

      Ștergere
  21. Buna ziua . Am 19 ani si ma confrunt cu o tulburare de vorbire , nu pot sa pronunt litera "r" (tulburarea nu este acuta, pot sa pronunt te pilda un cuvint unde este doar un r)de la vreo 8 ani periodic ... Este vreo metoda ceva, sau sint pierdut)))?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La nivel teoretic, orice tulburare de vorbire poate fi corectata la orice varsta. Practic vorbind, lucrurile sunt influentate de o serie de factori. In cazul tulburarilor de pronuntie - caci a nu emite sunetul "R" constituie o tulburare de pronuntie - exista posibilitati de corectare si la varsta adulta, cu conditia ca persoana vizata sa se implice activ in terapie si sa urmeze pasii indicati de logoped. Varsta constituie un avantaj, deoarece ati face exercitiile constient si sistematic, fara sa fie necesar decat sa fiti ghidat de logoped. Dezavantajul este faptul ca v-ati obisnuit sa vorbiti astfel si acest obicei are nevoie de timp si efort pentru a fi dezvatat. In cazul in care doriti sa va rezolvati aceasta problema, va recomand in primul rand o evaluare logopedica, pentru a afla toate informatiile si pentru a incepe demersul corectarii. Prin urmare, NU sunteti un caz pierdut!

      Ștergere
  22. Buna ziua

    Va rog mult sa imi raspundeti. AM 22 de ani su sufar de tahilalie.
    Am mers la logoped si de 3 sedinte incoace imi tot spune sa gandesc pozitiv.
    Bun pana aicea si imi place. Dar pana in momentul de fata nu mi a dat nici un exercitiu cu privire la vorbire,
    Eu i am zis logopedului ca citesc acasa cu voce tare si fac pauze intre cuvinte,
    Dumneavoastra ce parere aveti/? Este bine cum proceseaza ea?
    dar eu ce as putea facE?

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e greu sa va raspund, deoarece nu stiu exact cum procedeaza logopedul dvs. si cum se desfasoara sedintele de logopedie la care ati participat. In cazul tulburarilor de ritm si fluenta se pot realiza tipuri diferite de exercitii, in primul rand de respiratie, pentru a regla respiratia si a crea echilibrul inspir-expir, apoi exercitii specifice de lectura, cu pauze intre cuvinte, exercitii de lectura realizata pe un ritm dat, lectura cu prelungirea primei vocale din cuvant etc. E importanta desigur si gandirea pozitiva, dar e la fel de important si ca logopedul sa va explice exact ce exercitii sa realizati acasa, astfel incat sa va dezvoltati un ritm de vorbire cat mai apropiat de cel firesc. Puteti incerca sa aplicati acasa exercitiile pe care le realizati cu logopedul dvs. sau daca vi se pare ca nu faceti suficiente exercitii cu acesta, solicitati-i sa va dea astfel de exercitii spre realizare.

      Ștergere
  23. Multumesc pentru raspuns. In momentul de fata am incheiat sedintele, spunandu-mi ca sunt bine din punct de vedere pshihic. Deci am ramas cu exercitiile de citire acasa cu voce tare si facand pauze intre cuvinte.
    Atat am ramas. Eu o sa acuma si ceea ce ati spus dumneavoastra. O sa prelungesc prima vocala dintr-un cuvant citind.
    Cu logopedul nu am facut doar sedinte de consiliere.
    Oricum multumesc mult Doamna Lavinia,
    Numai bine

    RăspundețiȘtergere
  24. Mariana,
    Am 53 de ani. Nu am avut pana acum 2-3 luni nici o problema de dictie. Imi place sa recit poezii si sa le citesc cu voce tare. Am observat recent ca nu pot pronunta corect, cum as dori, unele cuvinte sau grupuri de cuvinte. Prin serviciul meu, intru des in contact cu multe persoane si sunt nevoita sa dau explicatii, iar acestea nu sunt dupa cum as dori u. Nu am suferit nici un accident sau alt eveniment. Tensiunea arteriala este in valori normale si nu sufar de alte boli cronice. Mi se intampla si uneori, in timpul unor expuneri, sa nu-mi pot pronunta corect ideile ce le am. Ce investigatii considerati ca ar trebui sa fac? Sau ma puteti sfatui pentru rezolvarea acstei probleme. Nu este in permannta, dar la o prelegere prlungita simt mai multe momente in care nu sunt articulate sau spus corect toate cuvintele. M-am spriat ca de cateva opri mi-am muscat si limba

    RăspundețiȘtergere
  25. Ar putea fi mai multe explicatii pentru manifestarile dvs. Va recomand, in primul rand sa urmariti evolutia lor in urmatoarea perioada. E posibil ca asemenea manifestari sa apara pe fond de oboseala, iar in cazul acesta ar trebui sa fie trecatoare. Daca, pe de alta parte, ele devin tot mai frecvente, sau se intensifica (adica se manifesta mai intens), va recomand un control neurologic.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua,
    Ma numesc Ioance Narcis , am 20 de ani si de mic copil ma balbai , cred ca am avut socuri emotionale din cauza tatalui meu are probleme cu alcoolul ( numai certuri , batai etc. ) , cand citesc relaxat cu voce tare nu am probleme , dar cand trebuie sa comunic cu cine incep problemele , cand trebuie sa intreb repede , sa raspund repede , frazele lungi etc. si am mai observat cand am baut alcool si sunt putin ametit nu ma mai balbai asa tare ! Va rog raspundeti-mi sincer mai am vreo sansa de vindecare , nu in totalitate dar sa pot comunica fara mari probleme , cred ca asta ma va impiedica in viitor sa-mi fac o familie ! Multumesc mult !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Ceea ce imi descrieti dvs. pare a fi un caz clasic de balbaiala. E foarte posibil ca pe fond de consum de alcool manifestarile sa se diminueze deoarece in respectivele momente probabil nu va mai concentrati pe discursul dvs.. De asemenea, cu siguranta exista anumite situatii predilecte care favorizeaza manifestarile, situatii pe care dvs. deja le-ati identificat. Sigur ca exista sanse de vindecare, in totalitate chiar, iar interventia optima e, din punctul meu de vedere, nu doar logopedica, ci si psihoterapeutica. In terapia logopedica, in cazurile de balbaiala, noi facem multe exercitii foarte utile pentru reglarea respiratiei, a ritmului vorbirii, exercitii de intonatie, de accent, adica lucram pe manifestari, pe simptome, insa pentru aspectele emotionale care stau la baza oricarei balbaieli as recomanda si un psihoterapeut.

      Ștergere
    2. De cateva zile de cand am inceput sa imi fac foarte mari griji in privinta asta ( am intalnit marea iubire , sa zicem ) ma simt stanjenit .Tot am incercat sa vorbesc putin mai lent si nu ma balbai asa de tare , ba chiar am vorbit cu sora mea aproape fara nici o problema , dar uneori ca sa incep sa vorbesc inghit si apoi pot sa vorbesc cat de cat , nu ma balbai ca baiatul din filmul `` PISTUIATUL `` , si la scoala imi era greu pana incepeam sa spun primul , primele cuvinte , apoi ma descurcam ( nu perfect , dar se intelegea ce vreau sa spun ) , in zilele urmatoare vreau sa incec pe cat posibil sa vorbesc mai lent , si cred ca voi apela si la logoped .

      Dar in seara asta am vorbit cu o doamna logopeda si mi-a spus ca deja la mine este logonevrotic pentru ca ma balbai din copilarie ! Va rog daca doriti sa-mi dati o parere !

      Multumesc mult !

      Ștergere
    3. Logonevroza este balbaiala constientizata, prin urmare, sigur ca in cazul dvs. este deja vorba despre logonevroza, pentru ca v-ati constientizat dificultatile. Puteti incerca sa prelungiti prima vocala din cuvant in cazul primelor cuvinte, care sustineti ca sunt mai problematice si vedeti cum merge. Puteti apela la un logoped pentru a afla mai multe tehnici prin care puteti regla ritmul vorbirii si respiratia, care e foarte importanta in cazurile de balbaiala. Nu uitati insa ca la baza balbaielii stau cauze emotionale de care, asa cum va spuneam, se ocupa psihoterapeutii. Va doresc mult succes!

      Ștergere
  27. Buna dimineata!
    Numele meu este Melania, am 23 de ani si de ceva timp (cam 2 luni) am observat ca, uneori, nu reusesc sa pronunt unele cuvinte (nu cuvinte greu de pronuntat). Incerc sa spun cuvantul dar imi iese altceva si asta se intampla de 2-3 ori pana reusesc sa rostesc corect cuvantul. De multe ori fac pauze cand vorbesc, involuntar. Lucrul acesta se intampla si cand sunt suparata, nervoasa dar si cand sunt calma si relaxata. Ar trebui sa ma duc la un control medical, am de ce sa imi fac griji?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Depinde care este frecventa manifestarilor, precum si intensitatea lor si daca acestea, frecventa si intensitatea, s-au modificat din momentul in care le-ati observat si pana in prezent. In cazul in care manifestarile persista, fara sa puteti identifica o cauza anume (oboseala, stres), sau daca se intensifica sau devin mai frecvente, va recomand un control neurologic. Prin urmare, monitorizati indeaproape manifestarile pe care le aveti, fiti atenta cand apar, cat de frecvent, daca persista, daca se intensifica.

      Ștergere
  28. Buna seara!! Numele meu este I. si am aproape 30 de ani, am o mica mare problema, eu lucrez intr-un mediu in care iau contact cu oamenii zi de zi. Problema este ca uneori cand vorbesc oamenii nu inteleg ce anume spun, trebuie sa repet de 3...4 ori ca sa se inteleaga. Anumite cuvinte care la prima vedere par banale (inghetata, realitatea) nu pot sa le pronunt. As vrea sa rezolv problema cu vorbitul pentru ca am pierdut un post de conducere pentra asta. Va rog sa ma ajutati.
    Va multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
  29. erata la ce am spus mai sus.. numele I. si 30 de ani
    Mai specific ca atunci cand vorbesc, uneori gura mi se umple de saliva, de fel sunt vorbaret insa nu si volubil, as vrea sa vorbesc fluent. mai specific ca acum cativa ani am facut niste lucrari la dantura. dar nu cred ca asta este problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Nu am inteles foarte bine din ce motiv nu reusiti sa va faceti inteles: aveti un ritm prea alert in vorbire sau o pronuntie deficitara a unor sunete, care atrage dupa sine dificultati in intelegerea mesajului de catre ceilalti? Cat de des vi se intampla sa nu va faceti inteles? In orice caz, va recomand intai o evaluare logopedica, pentru a afla daca e vorba despre un diagnostic logopedic sau nu, si daca da, cum se poate interveni in vederea corectarii.

      Ștergere
  30. Buna ziua!Am 18 ani si am o deficienta de vorbire de mica.Nu stiu cum sa explic dar nu pot sa vorbesc clar.Oamenii nu inteleg ce vorbesc si trebuie uneori sa repet sau sa scriu ce vreau sa zic.Oamenii cu care comunic zilinic ma inteleg pentru ca s-au obisnuit cu mine.Cand vorbesc nu pot sa ridic limba deasupura boltei palatine si la pronuntarea literei l scot limba afara..Am facut multe analize la care concluzia a fost ca este o intarziere de vorbire ..Stiu ca vi se pare ciudata problema mea ..Intrebarea mea este daca aceste deficiente de vorbire le poate mosteni si copii mei..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! V-a pus cineva diagnosticul acesta de "intarziere de vorbire"? Pot sa va spun ca, in termeni logopedici, exista diagnosticul de intarziere in dezvoltarea limbajului (fie in dezvoltarea generala a limbajului, fie doar pe limbajul expresiv, adica exprimarea verbala, sau pe limbajul receptiv, adica intelegerea limbajului). Diagnosticul acesta de intarziere in dezvoltarea limbajului se pune atunci cand persoana (in general, un copil) nu se exprima corespunzator varstei pe care o are, adica e in urma la nivel de vocabular, formulare de propozitii, exprimare libera. A scoate limba afara din gura in timpul emiterii lui "L" este o deprindere deficitara si tine de pronuntie, nu de o eventuala intarziere in dezvoltarea limbajului. Ca orice deprindere, aceasta poate fi dezvatata si inlocuita de pronuntia corecta a lui "L". In cazul in care doriti acest lucru, va recomand sa apelati la un logoped in vederea corectarii. Copiii dvs. pot deprinde caracteristicile vorbirii dvs. prin faptul ca veti constitui un model verbal pentru ei, un model care le poate influenta propria vorbire, dar nu ca o mostenire innascuta.

      Ștergere
  31. Buna seara!!
    Am 19 ani si am observat ca de 3-4 ani de zile am unele dificultati de vorbire. De exemplu la cursuri (nu de fiecare data) de trebuie sa citesc ceva cu voce tare....apre o senzatie de stres....o frica de esec/incurcare...inima parca vrea sa iasa....si casc gura pt a citi...da fara a putea pronunta nimic. Intrebarea mea ar fi: Ce ar trbui sa stiu despre aceste intamplari..care poate fi cauza...si ce ar trbui sa fac sa scap de acest 'defect'?? Am uitat sa mentionez...ca m-am nascut cu varful limbii prins...dedesupt...nu stiu daca are o legatura..
    Va multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Banuiesc ca problema cu frenul lingual s-a depasit in timp sau a necesitat interventie chirurgicala? Daca nu aveti dificultati de pronuntie, atunci dificultatile pe care mi le descrieti par a fi mai degraba pe fond emotional, caz in care va recomand sa vedeti un psiholog. Aceasta mai ales daca aceste dificultati persista sau se intensifica.

      Ștergere
  32. Buna ziua Dna. Psiholog,
    in speranta ca veti avea cateva clipe libere, as dori sa va supun atentiei problema mea, careia mi-as dori sa ii gasesc explicatia.
    Ma numesc Ana S. si am 33 de ani, casatorita, fara copii.
    De aproximativ 6 luni, am probleme in exprimare. Intr-o conversatie cu alte persoane, fie ele cunoscute sau straine, nu imi gasesc cuvintele si uneori realizez dupa expresia fetelor ca sunt neinteleasa (pe buna dreptate). In general ca sa imi exprim parerea, am nevoie de mici pauze ca sa imi adun cuvintele, desi in mintea mea stiu exact ceea ce vreau sa spun. Parca as avea niste goluri in cap,in acele momente si nici un cuvant nu imi vine in minte. Daca vorbesc in fata oglinzii, cursivitatea nu imi lipseste si ma nelinisteste ca intr-o discutie nu reusesc sa folosesc decat cei mai simpli/uzuali termeni ai vocabularului limbii romane. In ceea ce priveste memoria, si aici ceva nu este ok.. Deseori, cand depanam amintiri unele nu imi vin in minte decat daca mi se dau niste detalii. Si nu ma refer doar la amintiri din perioada copilariei (comparativ cu sora mea, imi amintesc mult prea putine lucruri), ci si la intamplari petrecute in urma cu cativa ani.
    Sunt o fire emotiva, am avut o copilarie fericita, adolescenta in limitele normale, casnicia cu mici suparari, nimic grav.
    Lucrez 6 zile din 7, ma trezesc la ora 5, dupa serviciu la amiaza dorm max 2 ore, iar seara adorm doar dupa ora 23-23:30. Din pacate calitatea somului nu este grozava, din cauza sforaitului sotului sau a galagiei vecinilor... Poate ca ar trebui sa renunt la somnul de dupa amiaza si sa incerc (desi nu mi-a reusit) sa adorm mai devreme.
    Nu stiu pe ce sa dau vina si tare as vrea sa aflu ce mi se intampla. Un lucru ma sperie (nu vreau sa ma gandesc la asta): bunica paterna a suferit de Alzheimer. Sa fie semne timpurii ale unei boli degenerative?...
    Va multumesc pentru atentie.
    Distinse salutari,
    Ana S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,

      dupa manifestarile pe care mi le-ati descris, v-as recomanda mai degraba un control neurologic, deoarece chiar daca ele apar in sfera limbajului (si cu atat mai mult cu cat ati observat si la nivelul memoriei unele dificultati de reactualizare), e bine sa aflati care ar putea fi sursa lor. Inainte ca aceste manifestari sa apara lucrati in acelasi regim de 6 zile din 7, aveati acelasi nivel de oboseala sau s-a schimbat ceva in acest sens in urma cu 6 luni? E foarte important sa urmariti daca aceste manifestari devin mai frecvente sau mai intense in anumite perioade si nu se manifesta in altele sau daca sunt constante. Pentru orice eventualitate, va recomand un control neurologic.

      Ștergere
    2. Buna seara,sunt din Craiova si as vrea si eu un raspuns la ce mi se intampla in ultima perioada. De mic am avut dificultati de vorbire,ma bilbai atunci cind sunt obosit si stresat,dar in ultima perioada am inceput sa am uneori di blocaj in vorbire sa nu pot rosti anumite cuvinte sa nu pot vorbi. Lucrez cu publicu si este jenant. Ma puteti sfatui unde sa merg cu problema mea. Multumesc S.

      Ștergere
    3. Buna seara! Va recomand sa mergeti la un logoped pentru o evaluare logopedica, in primul rand, ca sa va spuna ce tip de balbaiala aveti si sa aflati mai multe despre interventia logopedica. De obicei, in cazurile de balbism eu recomand si psihoterapie, pentru a inlatura cauza care sta la baza acestui tip de tulburare, cauza care este, de cele mai multe ori, de sorginte emotionala.

      Ștergere
  33. Buna seara, am 15 ani si au inceput sa ma ingrijoreze problemele mele in vorbire.

    Foarte des mi se intampla sa am probleme de exprimare, in minte imI spun ceva iar pe gura imi iese tocmai invers, sau alte cuvinte care nu isi au rostul. Am probleme in articularea unor cuvinte, mi se incurca limba in gura in timp ce incerc sa spun un anumit cuvant spre exemplu ( asta cand sunt obosita) si trebuie sa reiau de la inceput fraza ca sa o spun corect. Nu sunt nici foarte coerenta si ma balbai des ( cand trebuie sa spun ceva spontan prelungesc la finalul cuvantului vocala ă. Mi s-a atras atentia ca sunt unele cuvinte pe care nu le pronunt in totalitate.

    Am observat ca aceste probleme se agraveaza foarte tare cand sunt obosita sau intr-o discutie cu o persoana in care eu nu ma simt confortabil.

    Imi puteti spume va rog ce fel de problema este , daca este grava si daca o pot corecta prin sedinte de logopedie?

    Multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Dupa manifestari, imi pare a fi vorba despre o tulburare de ritm si fluenta. Va recomand o evaluare logopedica, pentru un diagnostic cert.

      Ștergere
  34. Am inteles. Si cum se poate inlatura problema asta?

    Mulțumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Terapia logopedica in cazul tulburarilor de ritm si fluenta variaza, in functie de diagnostic. Se poate sa fie un tip de balbaiala sau tahilalie ce aveti dvs., dar pentru a sti exact trebuie sa vedeti un logoped. In terapie se fac exercitii de ritm, de fluenta a vorbirii, pentru impunerea unui ritm constant, fara a accelera felul in care se deruleaza cuvintele, exercitii de intonatie, de accent, coroborate cu exercitii de respiratie. Posibil ca la baza sa fie o cauza emotionala, iar in acest caz, terapia logopedica e recomandat sa fie dublata de psihoterapie, pentru rezultate optime.

      Ștergere
  35. Buna ziua...am si eu o problema si am nevoie de ajutor...de ceva vreme incoace nu mai pot citi fata de publicul auditoriu texte cu care eu sunt familiarizat si pe cre le stiu pe de rost...in momentul in care sunt singur nu am nici o problema dar cand sunt inconjurat de oameni pur si simplu mi se blocheaza limba si ma grabesc si nu se mai inteege nimic si nu inteleg de ce....eu nu am fost asa niciodata...acum pur si simplu nu mai pot citi sau rosti unele texte pe de rost ca se taie firul... va rog daca se poate sa ma ajutati !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Din ceea ce imi spuneti pare mai degraba un blocaj pe fond emotional, o teama de a vorbi in public care e posibil sa se fi amplificat dupa ce ati intampinat dificultati la un moment dat cand ati citit ceva in public. Puteti sa localizati in timp momentul in care au inceput aceste manifestari? Avand in vedere ca banuiesc un fond emotional al problemei, v-as recomanda mai degraba un psiholog decat un logoped.

      Ștergere
    2. buna ziua.....plasarea in tim a problemei sa spunem ca este de aproximativ un an....am incercat prin diverse metode de respitatie sau ce am mai vazut pe net de articulatie a cuvintelor, dar tot asa este...pur si simplu nu pot, ma blochez si se taie firul textului. si am inceput sa imi pierd increderea in a mai reusii in vreun fel anume sa se rezolve aceasta problema blestemata care nu face altceva decat sa ma faca o fire neincrezatoare in sine

      Ștergere
  36. buna ziua..am 25 ani si nu pot sa pronunt litera r..se poate corecta cu operatie??am auzit ca se taie ceva sub limba si apoi il pronunti corect

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Ceea ce ati auzit vis-a-vis de acea interventie medicala nu se recomanda chiar oricand si oricum, ci doar atunci cand frenul lingual este prea scurt, nepermitand limbii sa se ridice in cavitatea bucala si sa se pozitioneze astfel corect, in spatele incisivilor superiori, unde trebuie sa vibreze la "R". Pentru a-l emite corect pe "R", limba trebuie sa capete o anume mobilitate si flexibilitate care sa-i permita aceasta vibratie, iar aceasta flexibilitate se obtine in timp, prin exercitii specifice.

      Ștergere
  37. Buna ziua!
    Am o problema ciudata as putea spune. Cand vreau sa povestesc ceva, cuiva, intampin o problema in vorbire, la anumite cuvinte, tot timpul altele, si nu ma mai pot exprima si nu mai pot duce ideea pana la capat. Pur si simplu nu mai ies literele. Problema este foarte asemanatoare cu cea din KING SPEECH. un film recent. Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Ar putea fi o tulburare de ritm si fluenta, asa cum ati vazut in acel film, dar pentru un diagnostic corect, va recomand o evaluare logopedica.

      Ștergere
  38. Buna seara! In urma cu 2 luni bunica mea in varsta de 81 de ani a suferit un avc ischemic care i-a afectat jumatatea stanga a creierului. In urma acestui avc este imobilizata si nu vorbeste. Mentionez faptul ca a fost intubata si alimentata prin sonda nazogastrica. Noi incercam sa vorbim cu ea si sa o facem sa spuna cateva cuvinte. Ea incearca de multe ori sa ne spuna ceva dar nu reusim sa intelegem. Se inteleg niste silabe (ta, lo...). Zilele trecute s-a inteles ca a spus numele unuia dintre noi. Daca insistam si ii repetem cuvinte cum sunt "da" sau "pa" spune si ea. Aseara de exemplu a spus de multe ori "pa". Tinand cont de faptul ca este imobilizata nu o putem duce la sedinte de logopedie. Am dori sa stim cum o putem ajuta noi cei din familie sa inceapa sa comunice cu noi si sa reusim sa o intelegem. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna seara! Exista logopezi care se deplaseaza la domiciliul pacientului, pentru ca, de cele multe ori, in stadiul imediat urmator AVC-ului, pacientul fie nu poate fizic sa se deplaseze, fie nu doreste sa iasa din casa. Puteti incepe prin a repeta cu dansa aceste silabe, pe care le poate emite, urmand ca apoi sa incercati sa alcatuiti cuvinte simple, folosind consoanele pe care le poate emite. Nu stiu ce tip de afazie are bunica dvs. si daca are afectata doar capacitatea de a articula, sau si partea de intelegere a vorbirii celorlalti. Va recomand sa cautati un logoped in orasul dvs. si sa incepeti sedintele cat mai curand. Perioada imediata unui accident vascular este propice pentru recuperare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Multumesc pentru raspuns! Este afectata si partea de intelegere a vorbirii deoarece nu reactioneaza mereu la ceea ce ii spunem. Am uitat sa mentionez faptul ca a fost si in coma. Sunt momente in care este atenta la ceea ce ii spunem dar si momente in care este apatica.

      Ștergere
    2. E foarte posibil ca pe biletul de externare (daca a fost externata), sa apara tipul de afazie. Doctorul neurolog in grija caruia s-a aflat va poate furniza cele mai multe informatii cu privire la prognosticul recuperarii, in functie de leziunea cerebrala. Oricum, va recomand sa incepeti terapia logopedica cat mai curand.

      Ștergere
  40. Buna ziua! Acum 2 zile s-a intamplat ceva destul de ciudat cu mama mea, nu a putut sa vorbeasca timp de aprox 30 de secunde. Tin sa mentionez ca a avut metastaze cerebrale care au fost tratate cu radio-terapie. Aceste turbulente le-a mai avut o singura data, acum un an si jumatate cand am descoperit ca are cancer. Imi puteti spune daca eceste tulburari de limbaj sunt din cauza conexiunilor neuronale care au fost afectate de radio-terapie si metastaze? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Avand in vedere conditiile medicale, cred ca exista aceasta posibilitate, ca aceste dificultati sa fie consecinta diagnosticului, insa pentru un raspuns cert, va recomand sa va adresati doctorului in evidenta caruia se afla mama dvs. Multa sanatate!

      Ștergere
  41. Buna ziua, Am o mare problema care ma topeste din ce in ce mai rau si nu-mi mai vine sa ma ocup de viitorul meu. Am 22 de ani si sunt student. Problema mea este ca sunt balbait si imi face probleme din ce in ce mai rar, iar lumea ma jigneste din ce in ce mai mult. Pe langa aceasta problema grava, am si o voce destul de subtire, iar durerea este si mai mare pentru mine. Apropiatii si prietenii ma incurajeaza, dar doar atat si parca nu vor sa-mi arate ca as avea cine stie ce problema mare. Am fost de multe ori jignit ca sunt un retardat mintal. Examenul de bacalaureat l-am luat din prima, iar la biologie am luat 10 curat. Preferam sa nu am o mana, un picicoar sau chiar o boala ca sa mor cat mai repede. Nu-mi vad deloc un viitor prea roz. :( Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Balbaiala nu reprezinta un diagnostic logopedic insurmontabil. Astfel, va recomand sa mergeti la o evaluare logopedica pentru a afla cum puteti controla manifestarile balbaielii. Pentru rezultate optime, va recomand coroborarea terapiei logopedice cu psihoterapia. Terapia logopedica va va ajuta sa gestionati momentele in care apar manifestarile, deci va lucra pe simptom, iar psihoterapia va lucra pe sursa, deoarece balbaiala apare, de cele mai multe ori, pe fond emotional.

      Ștergere
  42. Buna ziua! Ca toti ceilalti de pe forum, vin si eu cu o problema. De aproximativ 2 ani ma confrunt cu faptul ca inversez ordinea sunetelor in cuvinte (ex: pot sa spun rasca in loc de scara sau topil in loc de copil). Treaba asta ma nelinisteste pentru ca nu vine singura, ci insotita de nervozitate, neliniste, dureri de cap, tensiune arteriala ridicata, uneori si tulburari de vedere sau sensibilitate la zgomote puternice. Nu sunt permanente si nici nu vin toate odata dar per total ma cam deconecteaza de la "viata linistita" pe care ar trebui sa o aiba fiecare. Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! As dori sa aflu daca aceste manifestari sunt constante, sau apar doar in anumite momente, poate atunci pe fond de suprasolicitare sau oboseala fizica/mentala, sau pe fond de stres. Daca au avut o evolutie constanta, sau s-au accentuat de-a lungul timpului. Dupa datele pe care mi le-ati furnizat momentan, va recomand un control neurologic.

      Ștergere
  43. Buna ziua!Sunt un adult in varsta de 21 de ani.Am probleme cu vorbitul.Deseori ma balbai cand doresc sa spun ceva repede,cand citesc texte pe care le stiu foarte bine si le repet,si nu ma pot controla pe cat de mult as vrea.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va recomand sa mergeti la o evaluare logopedica pentru a afla un diagnostic cert. Poate fi o tulburare de ritm si fluenta, dar e important de stiut cand au debutat manifestarile si in ce fel au evoluat, ca frecventa si intensitate. In functie de aceste elemente, logopedul va poate recomanda si terapia adecvata si va poate spune daca e necesara si psihoterapia, pe langa terapia logopedica.

      Ștergere
  44. Sarut mana! Am 23 ani si am o usoara forma de rotacism.Dupa cum spuneati mai sus,nu ar trebui sa intampin probleme la varsta aceasta in a-mi corecta defetul de vorbire,nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! In mod obisnuit, rotacismul se poate corecta, chiar si la varsta adulta. Cat efort trebuie sa depuna persoana sau cate sedinte cu logopedul, depinde de tipul rotacismului, dar si de munca depusa in acest sens.

      Ștergere
  45. Buna ziua!Am si eu o problema in ceea ce priveste vorbitul si cititul in public.Atunci cand sunt pusa sa prezint un proiect sau sa citesc ceva in public cuvintele imi ies intr-un ritm ciudat si vorbesc balbait. Este cam ciudat pentru varsta pe care o am si as vrea sa rezolv aceasta problema.Un sfat?Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va recomand o evaluare logopedica, pentru stabilirea unui diagnostic cert. Daca logopedul va stabili ca este vorba despre o tulburare de ritm si fluenta, asa cum ar parea dupa manifestarile pe care le descrieti, va va face si recomandarile necesare si va va indruma cum sa actionati in momentul in care apar manifestarile respective.

      Ștergere
  46. Buna seara,
    Am si eu o problema de cateva saptamani am inceput sa nu mai pronunt cuvintele corect mai ales cele care contin litera R si S Am momente cand prefer sa tac sau cand cineva vorbeste cu mine nici nu-l ascult sunt tot mai confundata in mintea mea ca am o problema de vorbire. Tot timpul sunt stresata de aceasta problema deoarece la serviciu eu trebuie sa vorbesc continu la telefon sau sa am dialoguri cu anumite personae. Dintr-o persoana activa si comunicativa am devenit ursuza si prefer sa vorbesc cat mai putin. Am mai avut probleme de acest gen dar pe termen scurt 2-3 zile dar acum de vreo 4 sapatamani tot mai greu parca vorbesc.Un sfat va rog poate ma mai linistesc si eu un pic. Va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Ati identificat totusi ce anume va genereaza aceste episoade de dificultati de pronuntie? Sau ele pur si simplu apar si dispar? Va recomand o evaluare logopedica pentru a vedea daca este o problema ce ar putea fi rezolvata prin terapie logopedica.

      Ștergere
  47. Buna ziua! imi puteti spune va rog unde as putea gasi mai multe informatii despre tumultus sermonis si daca mai exista si alta denumire pentru aceasta tulburare?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Aceasta e denumirea pe care o veti gasi. In principiu, ar trebui sa fie mentionata ca tulburare in orice publicatie care trateaza sau mentioneaza tulburarile de ritm si fluenta. Din ceea ce cunosc eu, gasiti informatii in Emil Verza - "Tratat de logopedie" (vol. II) si in "Dictionar explicativ de logopedie" coordonat de Georgeta Burlea. Din pacate, nu exista foarte multa literatura de specialitate in limba romana pe subiectul tulburarilor de ritm si fluenta.

      Ștergere
    2. Multumesc foarte mult!numai bine!

      Ștergere
  48. Buna ziua! Baietelul meu de 13 ani si jumatate are probleme de vorbire. Este adoptat de la varsta de 1an si jumatate. La varsta prescolara a avut doar o usoara problema cu literele L si R, dar s-a rezolvat in scurt timp. Simteam la el o emotivitate puternica. De exemplu atunci cand il sarbatoream la gradinita, plangea. La serbari isi spunea rolul in asa fel incat nu simteam ca ar fi ceva in neregula. A plecat la scoala si in acelasi timp si la vioara. Pana pe la 10 ani, totul era in ordine, atat la scoala cat si la auditii vioara, chiar foarte bine. La sfarsitul clasei a III- a a inceput sa se balbaie, am crezut ca este obosit. In familie nu se intampla, doar in prezenta persoanelor straine, ulterior dna. invatatoare a confirmat problema. La sfarsitul clasei a IV-a, ne-am confruntat cu aceeasi problema. Si problema a inceput sa se amplifice: la scoala nu mai putea citi temele, prefera sa spuna ca nu are tema decat sa o citeasca, nu mai putea sa raspunda fara sa se balbaie, la vioara - auditii desi era un copil de olimpiade nu mai putea canta partituri pe care le stia foarte bine nici cu notele in fata, zicea ca i se amesteca portativele. Am fost la psiholog, acolo se simtea linistit si nu avea probleme de vorbire incat dna. ne-a spus ca poate se preface. Acasa, eu cu el, l-am pus sa- ma intrebe scris, asa cum vazusem eu ca face la sedinte ce - l framanta pe el, caci astfel vom scapa de problema. M-a intrebat daca este de la gunoi, daca este tigan. - trauma lui emotionala - Nu stiu cat l-am ajutat dar i-am spus adevarul ca este adoptat si ca mamica lui este o fata tanara care nu l-a putut creste pt. ca trebuia sa mearga la scoala si ca atunci cand va fi mare o vom cauta. Am ajuns la al doilea psiholog unde ni s-a spus ca pe incredere si responsabilitate se va rezolva,(6-7 sedinte), apoi am ajuns si la psihologul scolii unde a mers de 6-7 ori dupa care nu a mai vrut spunand ca nu face decat teste. Dna psiholog s-a exprimat ca nu este bine sa -l fortam. Acum parca balbaiala nu mai este, dar se intampla un blocaj, parca ar avea o inclestare de maxilar si nu poate pronunta primul cuvant iar urmatoarele cuvinte nu si le mai gaseste, nu se mai poate exprima coerent. Prefera copii mai mici decat el simtindu-se mai linistit. Va rugam sa ne sfatuiti ce sa facem. Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! In cazul baiatului dvs. este clar ca balbaiala a aparut pe un fond emotional, din acel moment in care a inceput sa il preocupe mai intens originea lui. E bine ca l-ati dus la psiholog, caci din punctul meu de vedere, doar un psiholog/psihoterapeut l-ar putea ajuta sa descopere sursa conflictului sau interior. Daca nu observati progrese lucrand cu un anumit psiholog, schimbati persoana cu care lucrati. Cineva priceput sigur il va ajuta sa depaseasca aceste dificultati. Va recomand sa dublati acest demers si cu terapie logopedica. Macar la o evaluare sa il duceti si eventual, cateva sedinte, in functie de ce va recomanda logopedul. Acesta il poate invata pe baiat sa gestioneze momentele in care apare acea inclestare sau chiar manifestarile de balbaiala, reglandu-si respiratia si aplicand cateva tehnici, astfel incat manifestarile sa fie cat mai putin evidente. Asa cum raspundeam si mai sus, si in acest caz, logopedul ar lucra pe manifestare si gestionarea ei, iar psihologul/psihoterapeut pe cauza nelinistilor, pe sursa manifestarilor. Inclestarea maxilarelor poate aparea tot pe fond psihologic, pentru ca si-a constientizat dificultatile si ii este poate chiar teama sa vorbeasca uneori, pentru ca ceilalti sa nu il ironizeze. Va doresc mult succes!

      Ștergere
  49. Buna ziua,

    Am 28 de ani si am o forma de rotacism. Doresc sa va intreb daca la aceasta varsta vorbirea mea poate fi corectata, cat dureaza aceasta procedura si care este costul sedintelor.

    Va multumesc anticipat.

    Cu stima,

    A

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! In principiu, si rotacismul poate fi corectat la varsta adulta. Durata acestui demers depinde de tipul de rotacism (adica modul in care este articulat "R" - este omis complet, limba are o vibratie incorecta sau incompleta etc.) si de implicarea dvs. Implicarea inseamna nu doar participarea la sedintele de logopedie ci si efectuarea de exercitii acasa, pentru a duce mai departe ceea ce realizam impreuna in cadrul sedintelor. La cabinetul nostru, o sedinta costa 50 lei si dureaza 40 minute.

      Ștergere
  50. Buna ziua! Am 19 ani si am observat ca in cele mai multe cazuri rostesc cuvintele stalcit sau, mai rar, nu rostesc un anumit cuvant dintr-o propozitie. Sunt si cazuri in care ma balbai si sunt nevoita sa repet. Mama imi spune ca in perioada scolii primare puteam pronunta cuvinte stiintifice fara probleme, iar acum trebuie sa rostesc de minim 3 ori sa pronunt cuvantul corect.
    Considerati ca este nevoie sa contactez un specialist? Daca raspunsul este negativ, ce ati recomanda petru a-mi indrepta vorbirea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Va recomand sa vedeti un logoped pentru a afla cu certitudine daca este necesara terapia logopedica sau nu.

      Ștergere
  51. Buna ziua, am si eu problema de cativa ani,cred ca este vreo teama sau nu stiu cum sa o numesc(nu am avut nici o lovitura la cap..etc), daca sunt in prezenta unor persoane nu pot pronunta litera R sau ma blochez pentru cateva secunde, cand sunt singur nu am nici o problema, ce imi puteti recomanda?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va recomand o evaluare logopedica, pentru a afla daca aveti nevoie de un logoped sau de un psiholog care sa va ajute sa va gestionati teama.

      Ștergere
  52. buna

    vA Rog sa imi raspundeti.
    Am fost la logoped si diagnosticul meu este tahilalie. Mi s a spus sa fac exercitii cel putin 1 ora pe zi, luand un pix in gura si citind cu voce tare. Pentru a rosti mai clar si cu pauze cuvintele.

    Dvs ce parere aveti? sunt de ajuns aceste exercitii?
    Imi puteti recomanda si altceva?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Nu am inteles din ceea ce mi-ati scris daca faceti terapie logopedica sau ati fost doar pentru evaluare la logoped. Asta pentru ca exercitiile pentru tahilalie sunt variate, au legatura cu coordonarea respiratiei cu vorbirea, cu tehnici de controlare a ritmului vorbirii, cu exersarea accentului si intonantiei etc. Toate acestea se invata in cadrul sedintelor de logopedie si se exerseaza apoi acasa, pentru a putea deveni automatisme si fi implementate in vorbirea de zi cu zi.

      Ștergere
  53. Buna ziua! Ma numesc Simona si in urma unei operatii efectuate in Franta mi-a fost sectionat nervul facial. Apoi mi-au fc o operatie de anastamoza hipoglosofaciala pt a incerca sa inerveze nervul. Si aici incepe greul,pt ca am nevoie de ortofonist pt exercitiile de pareza faciala,in Franta nu mai pot ramane si in Romania nu st daca exista asa ceva. Ma puteti ajuta,va rog? Nu st unde sa caut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Practic, ceea ce numesc francezii "ortofonist" este "logopedul" in Romania. Prin urmare, va recomand ca atunci cand ajungeti in tara, sa mergeti la o evaluare logopedica.

      Ștergere
  54. Buna seara. De azi dimineata am o problema groaznica. Cand pronunt litera S o pronunt stearsa, ma furnica limba , imi simt limba grea si un pic amortita. Imi este groaza sa pronunt cuvinte cu S deoarece ma face sa ma.gandesc la probleme caree pot avea. Va rog mult sa imi expicati ce problema am . Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Inteleg ca aveti o dificultate in a-l pronunta pe "S", dar nu am cum sa stiu ce anume v-a declansat-o. E singurul sunet afectat? Va intreb deoarece aceeasi pozitie de articulare o are si "Z"-ul si de cele mai multe ori, cand unul din ele e afectat, apare si celalalt. Va recomand ca intr-o prima faza sa urmariti daca problema persista si daca observati ca nu e ceva de moment, sa vedeti un logoped pentru a vedea daca e necesara terapia.

      Ștergere
  55. buna seara!am 20 de ani,si de cativa ani buni ma balbai.repet de mai multe ori cuvantul respectiv,ma blochez la pronuntare.nu stiu,dar parca mie frica sa vb.simt o presiune cand trebuie sa-mi spun numele sau sa raspund la intrebari.am mai fost la logoped pe la varsta de 10 ani cred si o perioada am scapat de balbaiala.acum parca mie rusine sa mai merg.pot corecta si singur,sau doar cu ajutorul logopedului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Asa cum mentionam si mai sus, in cazul balbaielii, pentru un efect eficient e necesara dubla interventie (logopedie + psihoterapie), intrucat una actioneaza asupra manifestarilor, iar cealalta asupra sursei. Daca va amintiti ce ati lucrat cu logopedul in copilarie, va puteti folosi de aceleasi tehnici si acum si vedeti daca au efect. In cazul in care nu observati progrese si simptomele persista, va recomand interventia logopedica.

      Ștergere
  56. Buna ziua,
    Va cer un sfat in legatura cu tatal meu (63 de ani). In urma cu 5 zile i s-a facut rau si a fost gasit cazut de catre un vecin. Ajuns acasa i s-a facut din nou rau dar nu a mai cazut, in schimb a avut varsaturi. A chemat ambulanta si ajuns la urgente i s-a facut CT rezultatul fiind fara leziuni. A fost trimis si la neurologie unde s-a constatat ca nu necesita internare acum fiind internat la cardiologie. Diagnosticul pus de medici este de cardiomegalie alcoolica. La aprox 2-3 ore de cand a ajuns la urgente a inceput sa vorbeasca rau. Fenomenul s-a agravat in 2 zile ajungand sa nu il mai intelegem.Este constient si lucid, intelege ce i se spune, incearca sa comunice, unele cuvinte le putem intelege sau deduce. Medicul curant pune tulburarea de vorbire pe baza sevrajului alcoolic. Concomitent cu tulburarea de vorbire a aparut o "cadere" a fetei in partea dreapta, inclusiv a gurii. Initial a avut si o slabiciune si imprecizie in coordonarea mainii drepte care acum s-a ameliorat in schimb are o slabiciune generala neputand sa stea in picioare. Din experienta dvs credeti ca e posibil ca aceasta stare sa se datoreze sevrajului si sa fie trecatoare (cand i s-a facut rau nu era sub influenta bauturilor alcoolice)? E posibil sa fi suferit AVC si sa nu apara nimic la CT? Unde ar trebui sa incercam sa rezolvam aceasta problema(ne gandim la neurologie). Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! La neurologie va recomand si eu. Un neurolog va poate recomanda analizele necesare pentru a va spune daca a suferit sau nu un AVC si daca simptomele pe care le are tatal dvs. in sfera limbajului sunt firesti sau nu. Multa sanatate!

      Ștergere
  57. Buna ziua! Am 16 ani si nu pronunt bine litera "r". Ce as putea face?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! E o dificultate de pronuntie care se poate corecta, asadar daca va doriti sa remediati problema, va recomand o evaluare logopedica.

      Ștergere
  58. Pana la ce varsta se poate corecta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic, nu exista neaparat o limita de varsta. Preferabil ar fi insa ca terapia sa inceapa cat mai curand, avand in vedere ca e vorba despre un obicei defectuos de pronuntie ce s-a perpetuat de-a lungul timpului. Corectarea si inlocuirea lui cu o pronuntie corecta necesita motivatie, timp si exercitiu.

      Ștergere
  59. Cam ce suma de bani necesita o consultatie la logoped?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de cabinetul unde va duceti. La cabinetul cu care colaborez din zona Dristor este 60 lei evaluarea logopedica.

      Ștergere
    2. Nu vorbesc foarte mult fiind mai tot timpul singura.Am inceput sa am probleme in vorbire cand ma intalnesc cu alte persoane. Gandesc corect ceea ce vreau sa spun , dar la un moment dat spun un cuvant opus celui care trebuie. ex in loc de inghetat spun sa se incalzeasca si asta de catva timp.

      Ștergere
  60. Buna ziua.Am 18 ani si de vreo doi ani ma gandesc prea mult la ce am de spus si cand vorbesc ma balbai si rostesc gresit cuvintele, iar cu cat constientizez mai mult problema cu atat este mai rau.De asemenea sunt o fire emotiva si timida si mie de multe ori teama sa vorbesc.Ce as putea sa fac sa scap de aceasta problema ? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Ati putut identifica momentul declansator al dificultatilor pe care le aveti? S-a intamplat un eveniment cu un impact emotional mai puternic in urma cu doi, de care sa puteti lega aparitia acestor simptome? S-ar putea sa fie necesara si in cazul dvs. o dubla interventie (logopedica + psihoterapeutica), insa doar daca mergeti la o evaluare logopedica puteti afla cu certitudine un diagnostic si ce ar fi de facut pentru remedierea problemei.

      Ștergere
  61. Buna ziua.Am si eu o intrebare daca nu pot pronunta unele cuvinte asta inseamna ca ma incadrez in tulburari de limbaj ? Ca mi se intampla foarte des sa nu pot pronunta unele cuvinte care nu le auzi prea des . Ce ar trebui sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Depinde daca aceste cuvinte urmaresc un anumit pattern, adica contin toate un anumit sunet, de pilda, sau o anumita combinatie de sunete, intr-o anumita pozitie din cuvant etc. Sau daca sunt doar cuvinte mai putin uzuale sau mai putin familiare, care va pun in dificultate atunci cand incercati sa le emiteti spontan. De asemenea, ar fi important de stiut daca aceasta manifestare se intampla de cand va stiti,sau a aparut la un moment dat si daca a fluctuat ca frecventa.

      Ștergere
  62. Buna ziua mama mea de două săptămâni când vorbim la telefon repetă fraza de trei , patru ori zice exact aceleași cuvinte.Daca nu i închid telefonul si apoi sa o sun iar cred că ar repeta o oră aceleași cuvinte,dupa ce o sun iar vorbește bine.vreau să vă spun că asta se poate întâmpla de 3-4 ori pe zi,si dacă i spun se supără si zice că nu i adevărat,apoi nu mai vrea să vorbim.ce poate fi ,ar trebui să mă îngrijorez ,nu stiu ce sa fac si unde sa apelez

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Va recomand sa va adresati medicului de familie, intr-o prima faza, sa-i descrieti manifestarile. Daca va considera necesar, va va recomanda mai departe un neurolog.

      Ștergere
  63. Am o problema la pronunțarea lui "ţ" ce sa fac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Va recomand o evaluare logopedica, de preferat la un logoped care a mai lucrat pe corectarea dificultatilor de pronuntie la adulti. Mai departe, logopedul va va indruma in vederea corectarii. E necesar sa stiti ca se poate remedia dificultatea dvs..

      Ștergere
  64. Buna ziua,
    Am si eu o problema in exprimare, ma balbai, dar nu mereu, doar in anumite stari si nu gasesc controlul pentru a scapa de aceasta problema. Am varsta de 22 de ani si aceasta problema este veche, inca de mic din copilarie am avut acesta probleme iar cu timpul am crezut ca o sa dispara. Uneori am senzatia ca am scapat de aceasta problema vorbind foarte normal si corect, dar am mai multe perioade cand vorbesc balbait. De obicei cand sunt singur vorbesc foarte bine, dar cand vorbesc in public apare problema. Exista vreo rezolvare? Ma puteti ajuta cu vreo informatie?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Va recomand o evaluare logopedica, in primul rand. Pentru rezultate optime, este posibil ca logopedul sa va recomande si psihoterapie, intrucat balbaiala are, de cele mai multe ori, origini emotionale. De aceea si manifestarile pe care le aveti fluctueaza in functie de starea dvs. emotionala, de stresul de a vorbi in public, etc.

      Ștergere
  65. Salut!
    Daniela sunt!
    Am 17 ani, eu de mic copil nu pot pronunta cuvintele corecte, studiez liceu sunt al doilea curs, si cand sunt la ore nu pot sa raspund, chiar ca vreai sa raspundi da nu pot sa vorbesc, de multe ori imi este frica sa raspund, chiar de 2 ani foarte rar vorbesc, nu pot sa vorbesc des, de cine pot sa va interesez cu asemenea problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Daniela! Tot o evaluare logopedica iti recomand si tie, ca sa vezi ce poti sa faci pe mai departe. Dificultatile de pronuntie se pot corecta si la varsta adulta. Asadar, daca esti motivata, iti poti remedia dificultatile.

      Ștergere
  66. Bună ziua.

    Am si eu o problema cu balbaitul, la mine este frecvent cel mai des se întâmplă cand sunt foarte nervos atunci nu ma mai înțelege nimeni ce vorbesc si plus de asta vorbesc si foarte repede, de menționat că am fost născut prin cezariană si am fost tăiat la cap. Ce îmi recomandați sa fac?

    Mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Acelasi lucru vi-l recomand si dvs.. In primul rand, mergeti la un logoped care a mai lucrat cu adulti, pentru o evaluare. Logopedul va va indruma mai departe in vederea corectarii. Pentru ca balbaiala are substrat emotional, este posibil sa fie necesar sa mergeti si la psihoterapeut, in paralel cu sedintele de logopedie, pentru a avea rezultate optime. Problemele se pot ameliora considerabil daca sunteti motivat si urmati indrumarile specialistilor.

      Ștergere
  67. Buna ziua.Am si eu o problema , din cand in cand mi se intampla sa vreau sa zic ceva si sa mi se impleticeasca limba cand pronunt un cuvant, si trebuie sa ma corectez. Mentionez ca eu vobesc mai repede in mod, sunt o fire repezita. Dar am si o problema de anxietate, de 10 ani am tulburari anxioase (diagnostic la debut:Agorafobie cu panica). Intrebarea mea este daca aceasta tulburare de vorbire poate fi data de anxietatea de care sufar si ma tratez .Mentionez de asemenea ca in permanenta sunt atenta la orice semn neobisnuit pe care il observ in corpul meu (durere, senzatie, etc.)Astept raspuns .Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Posibil sa existe anumite corelatii, in masura in care puteti asocia aparitia acestor manifestari de "impleticire" a limbii cu momentul in care au aparut problemele cu anxietatea. Daca ele nu pot fi asociate si, de exemplu, aveti dintotdeauna aceste dificultati in pronuntia anumitor cuvinte, ele ar putea fi puse pe seama ritmului accelerat al vorbirii. Conteaza, de asemenea, si frecventa cu care apar aceste dificultati si daca fluctueaza in intensitate, in functie de anumiti factori (oboseala, stres, etc.). Un raspuns cert puteti primi doar daca apelati la un logoped pentru o evaluare logopedica, pentru a vedea daca intr-adevar este vorba despre un diagnostic logopedic, despre o particularitate a vorbirii dvs. sau o consecinta a ritmului accelerat al vorbirii.

      Ștergere
  68. Buna ziua. Eu am o problema cu gângâiala, o am demult timp, de mic. Si acum, la 27 ani tot ma gângâi si unele cuvinte le pronunt greu (chiar foarte greu). Ce se poate face ca sa vorbesc normal, fara gângâiala? Multumesc. Astept un raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Pentru un diagnostic cert, va recomand o evaluare logopedica. In functie de cele constatate in momentul evaluarii, logopedul va va indruma mai departe in vederea corectarii. Mult succes!

      Ștergere
  69. Buna ziua, am 39 de ani si am inceput sa am probleme de pronuntie de curand. Problemele constau in pronuntarea incorecta a cuvintelor, facandu-le dificil de inteles pentru interlocutor. De asemenea, eu constientizez problema, si cu toate ca ma stradui sa pronunt corect, nu reusesc. Cuvinte simple gen pis-pis-pis ajung sa semene mai degraba cu o suierat decat cu un cuvant. De asemenea, cu cat o fraza este mai lunga, cu atat mai problematica.
    Mentionez ca nu am avut probleme ca si copil/adult pana acum un an. Primul episod a durat cateva saptamani in februarie 2016. Al doilea episod a aparut in ianuarie 2017. Intre cele doua episoade am consultat un neurolog (nu mai aveam probleme) si nu pare sa fie o problema neurologica. De asemenea, problemele par sa fie accentuate de oboseala, aparand in a doua parte a zilei.
    Cum ma sfatuiti sa procedez pentru a investiga/remedia problema? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! E un prim pas faptul ca ati eliminat posibilitatea unor probleme neurologice. Mai departe, ar fi important de identificat ce anume a generat aparitia acestor manifestari la dvs. Daca sunt pe fond de stres si au aparut ca urmare a unei perioade mai incarcate emotional. Dincolo de incercarea de a identifica o cauza, sunt manifestarile in sine. Conteaza cu ce frecventa apar manifestarile si daca fluctueaza in intensitate, in intervalul de timp in care persista. V-as recomanda sa incercati sa va relaxati, prin controlarea respiratiei, atunci cand apar aceste manifestari. Daca observati ca sunt anumite cuvinte predilecte care par mai greu de pronuntat, faceti o lista cu ele si incercati sa le pronuntati rar, in context voluntar, nu doar la nivel de comunicare spontana. E posibil sa nu aiba importanta cuvantul pe care incercati sa il spuneti, ci doar contextul in care va aflati. Daca manifestarile persista mai mult de cateva saptamani (ma raportez la episodul anterior, cel de anul trecut) sau se intensifica, va recomand o evaluare logopedica.

      Ștergere
    2. Multumesc mult pentru sfaturi.

      Ștergere
  70. buna ziua, ma numesc adrian am 26 de ani si cred ca am o problema neurologica dupa ce am citit mai multe comentari de pe pagina dmv, cum am ajuns la concluzia asta, cand vreau sa sustin o conversatie cu cineva ori uit idei din acea conversatie probabil ca ma gandesc la alcv, ma si balbai cateodata sau repet anumite cuvinte, nu stiu. Eu tot mi-am zis ca trebe sa citesc mai mult cu voce tare, sa fac exerciti de vorbire, precizez ca asta se intampla doar cand vreau sa povestesc cv mai intens lung, cand am fost mai mic am avut un mic accident la cap, am fost la medic de urgenta dar nu au gasit nimic si in sec2 am plecat acasa cu fruntea unflata problema ar fi ca nu am nici tinere de minte prea buna, va rog sa-mi sugerati ceva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult pt raspuns, o sa caut un logoped bun

      Ștergere
    2. Buna seara! Daca puteti asocia debutul acestor manifestari cu momentul acelui accident, exista posibilitatea ca ele sa fie corelate, intr-o anumita masura. Acum depinde si ce investigatii v-au facut in acel moment doctorii si cat de amanuntite au fost. Exista, de asemenea, posibilitatea de a nu fi neaparat o problema neurologica, ci poate una de ritm si fluenta ce sa se manifeste in anumite momente intense emotional. Va sugerez sa apelati la un logoped care lucreaza si cu adulti pentru o evaluare logopedica si sa vedeti daca e vorba despre un diagnostic logopedic sau nu.

      Ștergere
  71. Buna ziua! Ma numesc Florin si am 17 ani jumate.
    Problema mea nu stiu daca e neaparat o problema in vorbire...am vorbit si cu un psiholog pe skype si mi-a spus ca am un vocabular destul de sarac si trebuie sa mai citesc...mi-a spus ca imi ia foarte mult sa ma gandesc si ca am abilitati scazute in comunicare.
    Nu stiu ce sa fac...am fost si la logoped si mi-a spus ca la mine mai mult e o problema emotionala...dar eu cred ca e si o problema nu neaparat de vorbire..ci mai degraba de ritm.
    Chiar si cand vorbesc singur fara sa fie cineva parca ies greu cuvintele..ca si cum as recita o poezie..adica nu imi ies spontan cuvintele.
    tin sa mentionez ca fac exercitii de dictie o data la 3 zile...insa tot greu imi ies cuvintele..nu sunt balbait doar ma exprim mai greu. si de citit citesc o data la 3 zile.. si nici asta nu da rezultate in ritm. ce as putea sa fac altceva ? multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Este posibil sa aiba legatura cu vocabularul si cu exersarea lecturii. Insa pot exista si cauze emotionale. Puteti merge la o reevaluare logopedica, la un alt logoped, pentru a solicita inca o opinie. Asta in conditiile in care pana acum ceea ce ati incercat, nu a dat roade.

      Ștergere
  72. Baiatul meu are 20 de ani , este student militar (Bucuresti), are o problema cu pronuntarea literei S ( pune limba intre dinti cand pronunta -ca in engleza) Mi-e teama ca acest defect i-ar putea afecta cariera . Va rog sa ma indrumati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! V-am raspuns pe mail. Se pot ameliora dificultatile fiului dvs. Va recomand o evaluare logopedica.

      Ștergere
  73. Bună ziua! De mic am vorbit pe nas însă odată cu înaintarea în vârstă pare ca problema se agravează. Am făcut terapie logopedica cînd eram mic dar fără rezultat. As dori sa stiu daca se poate face ceva pentru ameliorarea vorbirii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Va recomand in primul rand un control ORL. S-ar putea sa fie o problema functionala sau polipi sau un alt diagnostic care sa nazalizeze vorbirea. Asadar, vedeti daca va poate ajuta un doctor ORL-ist intai, apoi un logoped. O seara frumoasa!

      Ștergere
  74. Buna seara, am 28 de ani si de mic am inceput sa ma balbai. In jurul varstei de 10 ani am fost sa platesc o factura la cablu si pur si simplu nu am putut pronunta numele tatalui meu, am ramas blocat si a trebuit sa inprovizez, incepand cu alt cuvant. Dupa varsta de 12 ani problemele au disparut, foarte rar ma balbaiam, in general cand eram obosit, increderea in sine crescuse. In urma cu 4 ani, am pierdut pe cineva drag iar acele blocaje in vorbire ( primul cuvant din propozitie) au reaparut, este adevarat ca mi am pierdut un pic intrederea in sine. Uneori imi este greu sa spun buna dimineata, pt ca ma gandesc prea mult la acest cuvat,si trebuie sa aleg o alta forma de adresare, nu pot pronunta anumite nume, anumite cuvinte ( este un blocaj pe care imi este imposibil de depasit, ca si cum ceva m ar opri in a spune acel cuvant, si trebuie sa aleg un altul in loc). Imi puteti da un sfat cum se poate depasi aceasta problema ? Va multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Asa cum recomandam si anterior si asa cum ati observat si dvs., de cele mai multe ori, manifestarile balbaielii fluctueaza in functie de starea emotionala, de increderea in sine, de oboseala, stres etc. Asadar, ele nu pot fi inlaturate exclusiv prin terapie logopedica, ci si prin psihoterapie. Psihoterapeutul va lucra pe sursa manifestarilor, iar logopedul va va ajuta sa le gestionati atunci cand apar, invatandu-va tehnici care sa va ajute sa va reglati respiratia si sa mentineti fluenta in vorbire.

      Ștergere
  75. Seara,am un baiat de 7 ani si pe zi ce trece parca pronunta foarte greu unele cuvinte si ma uit la el ca ai este foarte greu sa pronunte cuvinte si ca sa evite se face ca nu stie ce vrea sa zica.ma doare sufletul,ce pot face?am fost cateva sedinte la un logoped dar fara rezultate vizibile.rog sfat ,multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Poate ati rezolvat problema intre timp, dar interesant ar fi de vazut ce a generat aparitia acestor dificultati la fiul dvs. A primit un diagnostic de la logopedul la care ati fost?

      Ștergere
  76. Buna seara,
    Ma numesc Mihai si intampin urmatoarea dificultate: prietena mea are tulburari de limbaj si nu este deloc interesata sa cerceteze cauzele. Am fost contrariat de aceste tulburari, mai ales ca are studii superioare si am incercat sa-i atrag atentia. Observand ca si sora ei are aproape aceleaai tulburari, am considerat ca e cazul sa accept lucrurile asa cum sunt si probabil ca problemele vin din educatia timpurie si au fost accentuate de pierderea parintilor in adolescenta. Doar ca in viata noastra a aparut un copil si cred ca acum situatia s-a complicat. Problemele pe care le intampina in vorbire sunt dezacordurile intre subiect si predicat, pronuntie gresita("flolcloric", "agocalmin","vizita de flotant" etc). Mai observ si refuzul de a invata lucruri noi, greutate in a procesa informatii, greutate in exprimare si de intelegere, deductii si presupuneri surprinzator de eronate, lipsite de logica, tulburari de memorie. Are 40 de ani. Ea accepta observatiile mele, dar nu are dorinta de a schimba ceva. Sigur ca nu tine de mine, dar as vrea sa o pot convinge sa analizeze problema si sa consulte un specialist, deoarece avem de educat un copil. Este o mama exceptionala care se informeaza suficient. Citeste foarte mult si rapid, dar numai carti cu subiecte SF si politiste. Cred ca are un vocabular mai dezvoltat decat al meu, dar nu are dorinta de a-si corecta exprimarea. Imi puteti da un sfat? Cum e cel mai bine sa procedez: sa accept, sau sa ii sugerez in continuare sa dea importanta acestor tulburari? Si cum sa o fac cat mai delicat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! E greu de spus daca manifestarile pe care mi le-ati enumerat au substrat logopedic sau sunt, asa cum pomeneati, rezultatul unor insusiri eronate. Cred ca e necesar sa discutati cu ea cat mai deschis despre ingrijorarile pe care le aveti, astfel incat sa nu se simta lezata in vreun fel, dar si sa fie in cunostinta de cauza fata de temerile dvs. Dvs. efectiv nu aveti cum sa schimbati situatia, insa puteti sa o incurajati si sa o asigurati de sustinerea dvs. in procesul de schimbare, daca si-l va dori cu adevarat. Multa rabdare si succes va doresc!

      Ștergere
  77. Buna ziua am 11 ani si de aproximativ 5 luni cand ma pune sa citesc la scoala nu pot spune primele cuvinte, iar cand vorbesc cu colegii in pauza pot vorbii fluent. Imi puteti spune va rog frumos ce am? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Adica se petrece un blocaj si efectiv nu poti porni propozitia sau ce se intampla mai exact? Ai observat vreodata sa iti fie teama sa vorbesti in fata clasei sau sa citesti cand te pune profesorul?

      Ștergere
  78. Buna seara. Căutând un raspuns sau o informatie care m-ar ajuta sa inteleg ce mi s-a întâmplat azi, am dat peste acest articol. Sunt trainer si astazi dupa 4 ore de vorbit, in pauza participantii s-au apropiat cu diverse intrebari. Am constatat că nu pot rosti nici doua cuvinte logice, începeam un cuvant, dar rosteam cu totul altceva. Eram perfect conștientă că ceva nu e ok. Incercam sa stau linistită apoi sa reiau fraza si...nimic...nu puteam acorda cuvintele necesare. Nu mai aveam parca legatura intre creier si limba :(. A durat cam, aproximativ 20-25 min apoi am revenit la normal. E pentru prima dată când mi s-a întâmplat acest lucru. Sunt un pic alarmată daca e vreo afectiune sau e din cauza oboselii? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Cred ca depinde de starea dvs., daca v-ati simtit obosit si daca activitatea de astazi a fost foarte solicitanta pentru dvs. E posibil sa fi fost un episod singular, insa daca se repeta, va recomand un control neurologic, ca sa va asigurati ca nu sunt alte cauze decat oboseala si stresul.

      Ștergere
  79. Buna ziua!

    Am 28 de ani, iar cateodata mi se intampla sa pronunt litera "L" in loc de "R". Nu este ceva foarte frecvent insa am inceput sa observ acest lucru iar acum de fiecare data cand se intampla il observ. Sincer sa fiu, nu stiu daca se intampla si inainte, foarte posibil dar nu sunt 100% sigur. Nu se intampla de fiecare data cand pronunt un cuvant care contine litera "R". Sa va dau un exemplu, mi s-a intamplat sa pronunt "eulo" in loc de "euro".

    Ca background, de cand ma stiu, vorbesc destul de repede iar ultimul an a fost destul de incarcat din punct de vedere al stresului, poate nu indeajuns de multa odihna. Este normal? Ar trebui sa ma ingrijoreze acest lucru?

    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Ar fi interesant de aflat daca aceste manifestari au existat si inainte sau au aparut doar recent, pe fondul unei perioade mai incarcate sau stresante. Ati avut cumva in copilarie, din ce stiti, dificultati in pronuntarea sunetului ”R”? L-ati inlocuit cumva cu ”L” inainte de a in pronunta corect sau le mai confundati uneori? Aceasta ar putea fi o posibila explicatie a inlocuirii si e cu putinta sa o fi constientizat doar acum. Urmariti ce se intampla in perioada imediat urmatoare (urmatoarele saptamani). Vedeti daca manifestarile se modifica din punctul de vedere al frecventei, daca devin mai dese sau se raresc. In cazul in care devin mai frecvente, va recomand o evaluare logopedica.

      Ștergere
    2. Nu am / am avut probleme in pronuntarea sunetului R. Daca imi aduc aminte bine, ce-i drept, mi s-a mai intamplat in trecut sa pronunt anumite cuvinte incorect, pe principiul "gandesc mai repede decat vorbesc" sau doream sa spun un anume cuvant, in minte gaseam un sinonim si iesea un hibrid intre cele doua cuvinte. De altfel, am observat ca acest lucru se intampla mai des atunci cand vorbesc in engleza.

      Ștergere
    3. Aceste fenomene de cuvinte ”hibrid” apar la noi toti, insa depinde frecventa cu care acest lucru se intampla. Frecventa e foarte importanta si in cazul inlocuirilor ”L”-”R”. Imi mentin recomandarea unei evaluari logopedice, in cazul in care ele persista sau se accentueaza ca frecventa.

      Ștergere
  80. Bună ziua!Am 17 ani,nu pot pronunța corect s si ț am fost la doctorul de familie si am intrebat de ce nu pot pronunța corect...am ridicat limba sa vadă dacă este vre-o problemă si nu a fost, nu a avut nici o idee cum sa rezolv problema. Dacă cineva mă poate ajuta cu aceasta problemă îi mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Cu siguranta sedintele de logopedie v-ar ajuta sa va depasiti dificultatile. Asadar, va recomand in primul rand o evaluare logopedica.

      Ștergere
  81. Buna ziua ! Am 16 ani si sunt peltic nu pot pronunța pe ț;ș;s;ce;ci;ge;gi si j se mai poate face ceva de a vorbi corect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur ca se poate! Va recomand o evaluare logopedica pentru a vedea exact care sunt sunetele afectate si pentru a stabili care are fi planul terapeutic.

      Ștergere
  82. Buna ziua. Ma numesc Nico am 37 de ani si sunt mama a doi copiii. Problema mea ă apărut la vârsta de 7 ani când, din nu stiu ce motiv,am inceput sa nu mai pronunt bine litere respectiv cuvinte. Cand vreau sa spun "bară" se intelege "pară" z se intelege s,g se înțelege c si tot asa. Cand ma supăr foarte tare imi este greu sa ma exprim. Din cauza acestei probleme am devenit închisă în mine și evit sa vorbesc cu persoane care nu ma cunosc din frica ca nu ma inteleg ce vreau sa spun. Părinți mei nu au avut o situație materială foarte bună și nu m-au dus la un doctor, apoi tata a decedat rămânând mama singura cu 4 copiii.Cand am intrat pe salariu am incercat sa fac ceva in aceasta privinta dar....Din pacate am dat peste o doamnă doctor care ma tratat foarte urat si ma descurajat total. Am renuntat atunci dar este o problemă care ma apăsa si nu imi da liniște. Vreau sa vb corect pentru a putea face ceva cu viața mea. Va multumesc mult si astept un raspuns de la dumneavoastră. Credeți că este ceva de făcut ca se poate rezolva?

    RăspundețiȘtergere
  83. Unknown15 iulie 2018, 11:10
    Buna ziua. Ma numesc Nico am 37 de ani si sunt mama a doi copiii. Problema mea ă apărut la vârsta de 7 ani când, din nu stiu ce motiv,am inceput sa nu mai pronunt bine litere respectiv cuvinte. Cand vreau sa spun "bară" se intelege "pară" z se intelege s,g se înțelege c si tot asa. Cand ma supăr foarte tare imi este greu sa ma exprim. Din cauza acestei probleme am devenit închisă în mine și evit sa vorbesc cu persoane care nu ma cunosc din frica ca nu ma inteleg ce vreau sa spun. Părinți mei nu au avut o situație materială foarte bună și nu m-au dus la un doctor, apoi tata a decedat rămânând mama singura cu 4 copiii.Cand am intrat pe salariu am incercat sa fac ceva in aceasta privinta dar....Din pacate am dat peste o doamnă doctor care ma tratat foarte urat si ma descurajat total. Am renuntat atunci dar este o problemă care ma apăsa si nu imi da liniște. Vreau sa vb corect pentru a putea face ceva cu viața mea. Va multumesc mult si astept un raspuns de la dumneavoastră. Credeți că este ceva de făcut ca se poate rezolva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Vă pot spune că dificultățile pe care le descrieți pot fi corectate și la vârstă adultă, dacă nu există un diagnostic medical orl sau de altă natură care să împiedice demersul logopedic. Așadar, vă recomand în primul rând o evaluare logopedică pentru identificarea tuturor sunetelor alterate sau înlocuite și pentru a discuta cu logopedul care sunt pașii ce trebuie urmați în vederea corectării.

      Ștergere
  84. Buna seara,sotul meu de trei ani,are dificultatii de vorbite,dar nu permanente,uneori se poticneste cand vrea sa pronunte un cuvant,dar isi revine,doar cand e pe fond de oboseala sau stres,mentionez ca face tratament cu alanerv si sortis.Va rog sa mi spuneti,sa ma duc din nou la medic,e o problema grava??Starea e aceiasi,nu sa agravat,are doar momente.Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Bănuiesc că tratamentul este prescris de medicul neurolog. Așadar vă recomand să discutați cu acesta manifestările soțului dvs. în sfera limbajului, precum și orice observații aveți legat de frecvența poticnelilor. Dacă medicul consideră necesară intervenția logopedului, nu ezitați să apelați la unul.

      Ștergere
  85. Buna ziua, am 29 de ani, sunt căsătorită, fără copii. De ceva timp soțul meu îmi atrage atenția ca am defecte in exprimare și un vocabular sărac. Cu timpul analizând situația am început sa-i dau dreptate. Lucrez 9-10 ore pe zi, fără colegi, acasa timpul mi-l petrec mai mult singura. Sunt momente in care ca sa imi exprim parerea, am nevoie de mici pauze ca sa imi adun cuvintele, desi in mintea mea stiu exact ceea ce vreau sa spun. Parca as avea niste goluri in cap,in acele momente si nici un cuvant nu imi vine in minte. Intr-o conversatie cu alte persoane, fie ele cunoscute sau straine, de multe ori nu imi gasesc cuvintele. Mai grav este ca, persoanele apropiate au început sa-mi spună și asta ma afectează. Nu am citit foarte mult in ultimii ani, poate sa fie asta cauza?! Sunt o persoana emotiva, repezita, pesimista, ma stresez foarte mult din orice, nu am încredere deloc in mine și accept mai greu schimbările și lucrurile noi. Va rog daca m-ați putea ajuta cu un sfat. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Cu siguranta lectura ajuta la imbunatatirea si exersarea vocabularului, iar interactiunile sociale in contexte variate pot ajuta la dezvoltarea capacitatii de a manipula cu usurinta cuvintele in conversatie. Totusi, daca manifestarile dvs. se accentueaza cumva, va recomand un control neurologic, pentru a elimina o potentiala cauza medicala, iar ulterior o evaluare logopedica.

      Ștergere
  86. Buna seara. Am 25 de ani Și de când ma stiu am probleme cu articularea cuvintelor spre ex mănânc litere dintr-un cuvant atunci când îl pronunț. Uneori din cauza emoțiilor când vorbesc ma balbai de frica sa nu gresesc pronunțarea cuvintelor.
    Din cauza acestei probleme am devenit închisă în mine și evit sa vorbesc.
    Ce credeti ca ar trebui sa fac?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Va recomand in primul rand o evaluare logopedica pentru a identifica in mod specific care sunt dificultatile pe care le intampinati, daca exista anumite sunete predilecte omise, cand si cum apar aceste manifestari si cu ce frecventa etc. Iar apoi, dupa culegerea acestor informatii, ar fi de stabilit un plan de corectare.

      Ștergere
  87. Buna ziua, baietelul meu de 3.5 ani vorbeste bine, dar, are moment, din ce in ce mai dese cand nu poate pronunta anumite cuvinte, practic se blocheaza si-mi zice ca nu poate sa-l pronunte, se chinuie sa-l pronunte si parca "nu iese". Recurge la tot felul de variante pentru a spune, mai nou le zice in soapta sau incearca sa se concentreze foarte mult sa le pronunte si chiar si asa cateodata nu le poate pronunta. Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Va recomand sa il incurajati sa repete dupa dvs., pe silabe, aceste cuvinte problematice. Silabisite, vor fi mai usor de pronuntat. Apoi reluata pronuntia integrala. Nu va speriati daca la reluarea integrala a cuvantului, se va poticni din nou. Repetitia e mama invataturii, asadar, creeati noi contexte in care sa va "intalniti" cu acel cuvant, pentru a putea avea prilejuri de repetitie. Veti vedea ca in timp aceste dificultati vor fi depasite. Puteti eventual sa va faceti o lista a acestor cuvinte problematice pentru a sti exact unde sunt dificultatile si ce anume sa exersati mai des.

      Ștergere
  88. Buna seara. Am peste 44 ani si am dificultăți de exprimare de mic copil....mă balbli si nu pot sa pronunț literele ț ..r..si...s. Neurologic si ORL sunt bine. Lucrez cu oamenii si de multe nu reusesc sa le comunic ceea ce trebuie. Ce ma sfătuiți să fac ? Mai am șanse ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Sigur, exista posibilitati de corectare si la varsta adulta. Daca va decideti sa incepeti terapia de corectare, va fi necesar sa urmati instructiunile logopedului si sa exersati foarte mult acasa. Dar pentru inceput, va recomand o evaluare logopedica, pentru stabilirea cu acuratete a dificultatilor cu care va confruntati si a unul plan terapeutic.

      Ștergere
  89. Buna seara!
    Problema mea este ca de ceva timp vorbesc foarte accelerat...gandesc ceva si efectiv pronunt altceva...in ultima perioada se intampla foarte des si este foarte jenant..ce ma indrumati sa fac?..Am.nevoie de ajutor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Ati reusit sa identificati cumva cand au aparut aceste caracteristici sau daca puteti corela debutul acestor manifestari de un eveniment de viata sau de anumite stari - de oboseala, stres, suprasolicitare? Nu stiu daca mai este de actualitate situatia, insa in caz afirmativ, daca simptomele persista, va recomand in primul rand un consult la neurolog, iar ulterior, o evaluare logopedica.

      Ștergere
  90. Buna ziua! Ce-mi recomandati in cazul fetitei mele de 5a9l care a inceput sa-l pronunte tirziu r, la 5 ani, pina atunci il omitea pur si simplu. Toate celelalte le-a pronuntat din prima bine. Acum pronunta r graseiat, e destul de pronuntat, se aude bine. Credeti ca trebuie corectat? Fetita vorbeste si germana acolo unde acest r graseiat e perfect, a frecventat 2 ani gradinita in Elvetia. Acum merge la gradinita romaneasca. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Va recomand o evaluare logopedica, intrucat specificul emiterii corecte a sunetului ”R” difera foarte mult de la o limba la alta (de exemplu, in limba romana sunetul ”R” se pronunta cu o vibratie puternica a limbii, pe cand in limba franceza ”R”-ul este articulat diferit, fara vibratie, in timp ce ”R”-ul englezesc este oarecum monovibrant). Depinde foarte mult si tara unde locuiti si care e limba dominanta a fetitei. Daca doriti sa pronunte corect limba romana, va recomand o evaluare logopedica realizata de catre un logoped roman.

      Ștergere
  91. Buna ziua,nu am avut probleme cu vorbitul niciodată,imi conturam bine ideile dar de 3 luni am inceput sa am probleme cu vorbitul dar și cu ganditul.Vorbesc cuvintele stricat iar ce imi propun in gand sa spun nu se mai leagă atat de bine iar daca incerc sa vorbesc ce am in gand nu imi iese deloc ma blochez.Am vocea schimbată,parca ma chinui sa vorbesc.A început să imi fie teama sa ma exprim deoarece vad fetele oamenilor care se uita la mine ca la un idiot.Am ajuns frustrat si speriat.Va rog ajutati-ma cu o părere si indrumati ma spre un doctor(psihiatru,logoped,neurolog).Va multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Primul pas ar fi sa consultati un dr neurolog pentru a elimina un potential diagnostic medical care sa fi generat aceste manifestari. Daca concluziile medicale sunt inafara unui diagnostic, va recomand o evaluare logopedica si apoi, in cazul in care logopedul considera necesar, o intalnire cu un psiholog.

      Ștergere
  92. Nu pot pronunta unele grupuri de cuvinte, cum ar fi " ce, ci, ce, gi", care ar putea sa fie cauza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Daca acest lucru este de cand va stiti, cel mai probabil este o dificultate de pronuntie care poate fi corectata, chiar si la varsta adulta. Daca aceasta manifestare a survenit recent, e de investigat cauza aparitiei, in primul rand la un dr neurolog, pentru a elimina un potential diagnostic medical. Daca nu se confirma prezenta unei probleme medicale, va recomand ca pasul urmator sa fie evaluarea logopedica.

      Ștergere
  93. Buna seara! Nu pot pronunța literă R prin vibrația limbii ...asa ca il pronunt stâlcit printre dinți...e mai greu de explicat :)) Credeti ca s ar putea corecta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara! Este posibilă corectarea sunetului ”R” chiar și la vârstă adultă. Vă recomand, în prealabil, o evaluare logopedică, pentru a stabili exact dificultățile și planul de lucru.

      Ștergere
  94. Buna seara!
    De ceva timp,aproximativ o săptămână am început a avea probleme de vorbit,ori incurc cuvintele ori le greșesc. Mi e teama sa nu ramana lucrurile asa.am fost pe la spitale și doctori in ultima perioada,cred ca sufar anxietate si stress! Momentan sunt in anglia si toate planurile imi sunt date peste cap! Pe lângă astea am si o durere de cap,la fel de vreo 2 sap de intensitate mică,oare despee ce ar fi vorba!Nu am avut vreo lovitura la cap sau ceva asemanator. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Dacă din punct de vedere medical, investigațiile nu au arătat niciun motiv de îngrijorare, este posibil ca dificultățile pe care le aveți să apară pe fond emoțional, caz în care un psiholog vă poate ajuta. Pot fi anxietatea, stresul, factori declanșatori. Așadar, vă recomand să luați legătura cu un psiholog.

      Ștergere
  95. Buna ziua! Am 23 de ani si de la varsta de 5-6 ani am fost diagnosticata cu hipoacuzie bilaterala. Mentionez ca am dificultati in pronuntarea unor cuvinte,nu pronunt corect la cuvinte unde sunt litere ca s de ş, t de ț, j, z, grupuri de sunete ca gh, ch, ă de e si invers...Se mai pot corecta aceste deficiente?

    RăspundețiȘtergere
  96. Bună seara. Anul trecut am început sa am momente în care vorbeam mai greu și nu reușeam sa pronunț sunetul r. Acum nu mai exista vorbirea îngreunată dat sunt și acum momente în care nu reușesc sa pronunț sunetul r și momente (foarte rare) în care inversez cifrele într-un număr format din mai mult de 4 cifre. Menționez ca lucrez ca ospătar la un salon de evenimente și sunt la munca cam 5 zile din 7 iar acasă am un copil de 4 ani de care ma ocup doar eu când sunt libera, o fata de 15 ani din alta relație care nu se înțelege prea bine cu soțul care la rândul lui este depresiv, ia pastile dar nu vrea sa meargă la psiholog iar la psihiatru merge doar dacă nu ii da medicul de familie rețeta sau dacă este obligat de la serviciu. Oboseala, stresul și nervii sunt ceva "normal" în viata mea de zi cu zi. Uneori simt niște săgetari în cap foarte intense (în zona tâmplelor sau mai sus și înspre ceafa). Ce sfat îmi dați? Credeți că ar trebui sa merg la un neurolog?
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  97. Mi se întâmpla de ceva timp, in timpul vorbirii sa rostesc cuvintele gresit, încâlcit.Ma gandesc corect la ceea ce am de zis, dar pe gura imi iese altceva uneori

    RăspundețiȘtergere